Ви сте овде: HomeАктуелности2019 Februar13.02.2019. У продавницама убудуће само јаја „А” класе

13.02.2019. У продавницама убудуће само јаја „А” класе

По новом правилнику за производњу и промет јаја сваки комад ће бити нумерисан, а у продавницама ће се наћи само свежа јаја „А” класе, док је „Б” класа намењена прехрамбеној индустрији.

Уместо досадашњих седам класа, објашњава Тамара Бошковић из Управе за ветерину Министарства пољопривреде, нови правилник допушта само А и Б класу јаја.

„Класа А су свежа јаја и само се она могу наћи на тржишту а класа Б иде у прерађивачку индустрију за производњу кондитора, кексева или хране за животиње”, каже она и додаје ће јаја у продавници имати поткласе по величини од најмањих С до највећих XЛ.

Додаје да су сва јаја А класе истог квалитета у односу на начин производње и других утицаја производње, те да је само величина различита.

Нови правилник уводи обавезу за произвођаче да обележе свако јаје на тржишту, а у броју ће се препознати да ли се коке узгајају органски или у кавезу, објекат где су произведена, као и ко је произвођач.

„И датум производње биће отиснут на самом јајету што је нови захтев за произвођаче. Тако ће се знати која су екстра свежа јаја за које је обавеза да су снешена до 4 дана од дана стављања на тржиште”, каже Тамара Бошковић и додаје да је рок употребе скраћен на 28 дана а произвођач може да јаје до 21 дан старости стави у промет, преноси Танјуг.

И за јаја на пијаци мораће да постоји и информација о класи, тежини, датуму производње, произвођачу тако да купац то може да види.

Годишње се у Србији произведе 750 милиона јаја што је око 40 хиљада тона а јаја се извозе у земље региона које нису чланови Европске уније.

За извознике правилник важи од 14. фебруара а за остале произвођаче од 1. јула. (Политика)

 

Go to top