Ви сте овде: HomeАктуелности2019 Година31.01.2019. - Ђорђевић: До краја 2019. у Србији примена новог шифрарника занимања

31.01.2019. - Ђорђевић: До краја 2019. у Србији примена новог шифрарника занимања

Послодавци у Србији до краја године треба да ажурирају занимања својих радника у складу са новим, јединственим кодексом шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области у рада, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

"Влада Србије је у јулу 2018. усвојила нови шифрарник занимања који је почео да се примењује од 1. јануара ове године и омогућио послодавцима да приликом регистрације радника могу да уносе и нова занимања", рекао је Ђорђевић новинарима после представљања тог документа у Привредној комори Србије.

По његовим речима, новим шифрарником је обухваћено 3.640 занимања и квалификација, а његов део су и шифрарници држава, општина и насеља у Србији.

"Ово је добра вест за све грађане наше земље чија занимања нису до сада била препозната. Нажалост, од 1990. шифрарник занимања у Србији није ажуриран, иако су се током индустријске револуције појавила многа нова занимања. Сада је то учињено", казао је министар.

Ђорђевић је рекао да су се главни проблеми израде шифрарника занимања у Србији односили на недовољно истражене потребе послодаваца, као и на немогућност да млади који су студирали у иностранству нострификују дипломе у Србији.

"Та занимања за која су се они школовали, у Србији једноставно нису постојала. Из тог разлога је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања још у децембру 2017. донело одлуку да што пре изради и ажурира нови шифрарник", указао је он.

По речима министра, нови јединствени кодекс шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада даће позитивне резултате у реформи образовања у Србији, као и у процесу увођења дуалног образовања.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја задужена за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић Гарић казала је да ће нови шифрарник занимања повећати шансе младих да се запосле у Србији.

"Реч је о кодексу шифара који смо чекали више деценија и који ће омогућити да све квалификације као формално признавање нечијег занимања буду на адекватан начин и препознате", рекла је Грујић Гарић.

Директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић оценио је да је доношењем новог шифрарника занимања попуњена "велика правна празнина" у области рада.

"Овај документ је усклађен са међународним стандардима и захтевима које има домаћа привреда, а на тај начин могуће је пронаћи потпун одговор на то шта су реалне потребе тржишта рада у Србији", казао је он.

По његовим речима, НСЗ ће своје евиденције ускоро у потпуности ускладити са новим, јединственим кодексом шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада.

"То ће нам омогућити да имамо бољи и јаснији преглед лица која траже посао" казао је Мартиновић.

Go to top