Ви сте овде: HomeАктуелности2019 Година24.01.2019. Januаr određuje kvalitet i količinu roda voća

24.01.2019. Januаr određuje kvalitet i količinu roda voća

Јануар је најкритичнији за све биљне културе, воће и винову лозу поготово, и на нашем поднебљу може бити веома променљив, има флуктуирајуће температурне вредности, од дебелог минуса па до пролећних температура. То може да превари воћке и да оне почну вегетацију пре времена, а онда око Савиндана и почетком фебруара крену јаки мразеви, који могу да униште род. У јануару биљке треба да мирују и да сачекају календарско пролеће.


„Лоше стране зимског периода су израженији мразеви, не као овогодишњи до – 7 степени, већ они испод – 15 степени, који итекако могу да оштете воћке, њихове пупољке, кору на стаблима и у рачвама грана и да доведу до мразопуца ( кора пукне и почне истицање ћелијских сокова), што даље може да доведе до напада болести и штеточина, па и пропадања“, рекла је Весна Јовић, професор воћарства и виноградарства у Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу.

Весна Јовић, професор воћарства и виноградарства у Пољопривредној школи са домом ученика "Соња Маринковић" у Пожаревцу

У засадима воћа на великим површинама почиње зимска резидба. Препорука је да се крене са резидбом јабуке и крушке, а да се са коштичавим воћним врстама - бресква, кајсија, па чак и шљива,орезују мало касније, крајем фебруара или почетком марта. 
Како у Браничеву нема вечих засада, препорука струке је да се још не креће са резидбом, да се ипак сачека фебруар када је дужи и топлији дан.

„Уколико је резидба изведена у новембру и почетком децембра, када смо имали тихо и мирно време, без обимнијих падавина, јануарске падавине ће добро доћи воћкама да започну вегетацију на пролеће и искористе органска и минерална ђубрива, која су додата у јесен пред зимско мировање. Воћари у овом периоду требало би да набаве органска и минерална ђубрива, средства за заштиту биља, али и подлоге и калем гранчица за собно калемљење, такозвано калемљење из руке, које се обавља током фебруара у затвореним просторијама, калемарницама или некој топлој просторији. За успешан почетак нове вегетационе сезоне неопходно је да провере механизацију, алат и амбалажу за рад у воћњацима“, подсећа Јовић. 
У току је и набавка резница за калемљење, али треба водити рачуна и редовно контролисати утрапљене подлоге за калемљење, које су јесенас смештене у трапове, након што су извађене из расадника. Посебно треба обратити пажњу на коренов систем подлоге, да ли је здрав, довољно развијен и заштићен од ниских температура. 
Када нема снежног покривача и температуре нису ниске, воћњаци се могу обрађивати и прихрањивати органским и минералним ђубривима, уколико то није учињено јесенас.

Време је погодно и за припрему парцела за сађење нових засада, на већим парцелама се врши риголовање и копање рупа, на мањим само копање јамића. Ако време дозволи може се наставити, односно, кренути са садњом воћњака.  
У овом периоду може се обављати и кречење старих и дотрајалих стабала. Ова мера заштите спроводи се како би бела површина одбијала светлост од стабла, која би могла да иницира покретање ћелијског садржаја и да „превари“ воћку да крене раније у вегетацију. Смеша за кречење стабала припрема се по рецептури: пет килограма гашеног креча раствори се у пет литара воде и томе се дода 300 грама кухињске соли и 500 грама сумпора, који уз креч има веома добра дезинфекциона својства. 
За младе засаде подигнуте у јесен, треба извршити набавку материјала за наслоне, стубове, коље, жице, али и  неопходна средства за заштиту од болести и штеточина, како би се на време кренуло са зимском заштитом, односно, третирањем бакарним препаратима. Користе се плава и жута минерална уља која у себи имају бакар и треба да заштите биљку од презимљавајућих облика болести и штеточина. Испод оштећене коре могу се наћи презимљавајући облици болести и штеточина и та места треба додатно заштитити.
„Посебно треба обратити пажњу на полифагне штеточине које код јабуке и коштичавог воћа презимљавају око пупољака у стадијуму јајета. То су црвени воћни паук, велики и мали мразовац. Јаја се могу налазити и на уздигнутим штитовима женки штитастих ваши или у јајним леглима, губар и кукавичија суза. Друга група штеточина презими у стадијуму ларве, разних узраста на стаблима, крваве и калифорнијске штитасте ваши. Поред тога, треба обавити преглед на присуство јаја лисних ваши, црвеног и воћног паука. Праг штетности се мора уочити за сваку штеточину, како би се донела одлука када и којим препаратима извршити заштиту“, напоменула је наша саговорница. 
У старијим засадима, такође, треба проверити наслоне. 

У овом периоду треба заштити јагоде од голомразице ушушкавањем са сламом. Ова мера има и контра ефекат, јер слама привлачи пољске мишеве и волухарице, који могу да нанесу штету јагодњацима. У засадима малина и купина треба одстранити, односно, прекратити двогодишње изданке, тако им активирати пупољке и  припремити их за почетак вегетације. (eBranicevo)

Go to top