Ви сте овде: HomeАктуелности2019 Година21.01.2019. Извоз ракије, сирева и цигарета у Русију без царина

21.01.2019. Извоз ракије, сирева и цигарета у Русију без царина

Највиша делегација Русије током посете Србији била је задовољна оним о чему се месецима преговара. Биће проширена бесцаринска листа за извоз хране и акцизне робе на тржиште Евроазијске уније коју чине још и Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан. 

 На листу ће бити додати и најквалитетнији сиреви. Јагода Лазаревић из Министартва трговине каже да се преговара о цигаретама.

- Имамо велики дисбаланс са Русијом из које увозимо велики број цигарета, са царином нула, а истовремено српске цигарете се извозе са високом стопом царинског оптерећења и оно што нам је у фокусу су алкохолна пића, конкретно воћне ракије и вињак - рекла је Лазаревићева.

Ознака "мејд ин Србија" за просечног руског купца значи да производ има високу биолошку вредност.

- Српска роба је квалитетна, еколошка, чиста и то се потврђује да добро се извози. Наши грађани, Руси су задовољни квалитетом ваше робе. Количина то је ствар разговора - каже Андреј Хрипунов, представник руског Министарства привреде у Београду.

Русија у своју пољопривреду годишње уложи седам милијарди долара. Циљ им је да обезбеде што већу прехрамбену независност.

Најкасније до 2024. године ће то и успети са производњом јабуке, а то је роба коју смо им највише продавали, па стручњаци предлажу да се преорјентишемо.

- Просечна потрошња месних прерађевина у Русији је дупло већа него у ЕУ. Мислим да је то простор који би наши произвођачи требало да искористе.

Лично мислим да би економију обима могли да обезбедимо кроз да кажем брендирање производа из Србије и да удружени прост покушамо да постигнемо неке ефекте - каже Драган Шагановић са Економског института.

Контрола извоза је пооштрена па реекспорт воћа који је неколико пута озбиљно могао да угрози извоз сада готово није могућ. 

- Мислим да се и то доста променило од оног времена када су људи олако схватали извоз у Русију. Данас сви знају да је то веома захтевмно тржиште и да су пенали за робу која не задовољава квалитет велики и да једноставно губите партнере јер је понуда огромна - каже Вељко Јовановић из ПКС.

Вредност извоза српских прехрамбених производа на тржиште Руске Федерације у 2018. години износио је 340 милиона долара. Можда жвучи много, али преведено у проценте то је свега један одсто укупног руског увоза хране. (Vesti online)

Go to top