Ви сте овде: HomeАктуелности2019 Година27.12.2018. НБС: Инфлација у Србији ниска и стабилна, упоредива с развијеним земљама

27.12.2018. НБС: Инфлација у Србији ниска и стабилна, упоредива с развијеним земљама

Народна банка Србије (НБС) данас је саопштила да је за десет година, колико примењује стратегију циљане (таргетиране) инфлације, успела да инфлацију сведе на ниске и стабилне нивое, упоредиве с онима у најразвијенијим земљама и да то одржи последњих пет година. "У читавом десетогодишњем периоду јасно се могу издвојити два потпериода, две фазе у примени ове стратегије и потпуно видљиво одвојити успешност у постизању основног циља НБС – стабилности цена и то на одрживим основама", навела је централна банка.

Како је објашњено, почетне године "инфлационог таргетирања" (2009 – 2012) обележила је "висока и волатилна инфлација" која је у априлу 2011. достигла 14,7 одсто, а од 2013. године "снажно пада" на ниво од око два одсто, где је у просеку задржана и у наредних пет година. 

"Данас се инфлација налази на нивоу који је упоредив са развијеним европским економијама – медјугодишња инфлација је у новембру износила 1,9 одсто", истакла је НБС. 

Додаје се да се показало да се инфлаторни притисци не могу одрживо сузбити без "усидравања инфлационих очекивања" и пуне координације монетарне и фискалне политике, о чему сведочи релативно висока и "волатилна инфлација" до краја 2012. године. 

"Почетком првог мандата гувернера Јоргованке Табаковић предузете су адекватне и правовремене мере монетарне политике и обезбедјена је релативна стабилност девизног курса. Предузете мере дале су своје пуне ефекте током 2013. године, када су инфлаторни притисци сузбијени на трајној основи", пише у саопштењу НБС. 

Како је наведено, пет година узастопно инфлација је ниска, "инфлациона очекивања усидрена", девизни курс релативно стабилан, а финансијска стабилност ојачана. 

Најављено је да ће и наредних година НБС "остати посвећена очувању ценовне и финансијске стабилности, а све у циљу даљег развоја домаће привреде и раста животног стандарда градјана". (Beta)

Go to top