Ви сте овде: HomeАктуелности2019 Година12.12.2018. - ПКС: Еврокоморе против приштинске таксе

12.12.2018. - ПКС: Еврокоморе против приштинске таксе

Еврокоморе су против протекционистичких мера попут одлуке Приштине којом је уведена царина на робу из Србије и БИХ и затражиле су од европских институција подршку у решавају тог проблема, саопштила је Привредна комора Србије.

О томе је први човек те европске пословне асоцијације која окупља 46 националних комора са више око 20 милиона привредника, Кристоф Лајтл, обавестио председника Привредне коморе Србије и члана Председништва Еврокоморе Марка Чадежа.

"Еврокомора подржава отворена тржишта и против је протекционизма. Дакле, подржавамо добре трговинске односе између наших партнера", навео је Лајтл.

Председник Еврокоморе и дугогодишњи председник Привредне коморе Аустрије указао је да "трговина игра важну улогу у промовисању мира, слободе и економског просперитета на Западном Балкану и да је стабилност у овом региону веома важна и за Аустрију и за ЕУ".

Стога је ЕУ, како је казао, "тражила од Косова да повуче увозне царинске тарифе и у блиском је контакту са свим странама како би се разматрали неопходни кораци за даљи напредак"

"Наставићемо да помно пратимо ово питање", истакао је Лајтл и изнео уверење да ће се трговински односи између Србије и Косова ускоро нормализовати.

Чадеж се више пута од увођења косовске таксе обраћао европским институцијама, укључујући и Еврокомору и најутицајније европске коморе појединачно, указујући на последице одлуке институција у Приштини и апелујући на бриселске званичнике за подршку у укидању таксе. Извор: Бета

Go to top