Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Новембар15.11.2018. Чадеж: Увођење такси од 10 одсто на увоз српске робе политичка и ирационална одлука

15.11.2018. Чадеж: Увођење такси од 10 одсто на увоз српске робе политичка и ирационална одлука

Преседник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је данас је одлука приштинских власти о увођењу 10 одсто таксе за увоз српске робе штетна по привреду целог региона и оценио да је то "политичка и ирационална одлука".Чадеж је за телевизију Пинк рекао да се српске компаније на Косову и Метохији труде да продају робу коју имају у својим складиштима, јер очекују да се ситуација брзо реши.

"Ми смо у контакту са нашим компанијама и компанијама са Косова свакодневно, јер су и оне неким делом угрожене и покушавају да комуницирају са својим представницима, али очигледно без успеха да се ово што пре заврши", појаснио је Чадеж.

Он је рекао да је Привредна комора Србије већ прво вече када су уведене таксе реаговала и да су обављени разговори са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, комесарком за трговину ЕУ, министрима ЦЕФТЕ којима су "послали писмо и врло аргументовано изложили шта је све прекршено" таквом одлуком Приштине.

"Не можете да преко ноћи одлучите да не поштујете нешто за шта сте се обавезали. То говори да сте неодговорни, неозбиљни и да не може да се рачуна на вас ни у једном смислу, а камоли политичком", оценио је Чадеж.

По његовим речима, очекује да медјународна заједница, Еврпоска унија и институције задужене за такве ситуације реагују и додао да је у Бечу и Берлину известио и информисао званичнике који покушавају да реше тај проблем.

"Како ће инвеститор да размишља да уложи свој новац у Пећ или Приштину а да има политички оквир који се креће тако да је непредвидив од данас до сутра", упитао је Чадеж.

Он је рекао да ПКС већ четири године има добру сарадњу са Привредном комором Косова и компанијама, праве се заједнички послови, а онда "политика дође и у року од пет минута то поништи".

"Решење је да се ово укине, да се врати на оно на шта смо се обавезали и то је једина тренутна могућа опција. Имате међународне споразуме које сте потписали и имате одлуку коју сте донели преко ноћи која крши све те споразуме", казао је Чадеж.

Чадеж је рекао да ће Приштина морати или да буде политички зрела или да пошаље "поруку међународној заједници да је неспособна и не жели да сарадјује у региону, да њиховим фирмама буде боље и додао да се нада се да то није циљ.

Директор Царине Косова Бахри Бериша је изјавио данас да је од почетка увођења додатне таксе од 10 одсто за робу која се увози из Србије и Црне Горе преполовљен увоз те робе и да су по том основу остварени приходи од 300 хиљада евра.

Влада Косова је прошле седмице донела одлуку о уводјењу додатне таксе од 10 одсто за све производе који се увозе из Србије и БиХ. Од те одлуке су изузети производи међународних брендова који се израдјују у Србији и БиХ.

Против те одлуке су се изјаснили представници Европске уније и Србије, док је Српска листа због тога прешла у опозицију и најавила подршку рушењу Владе Рамуша Харадинаја. (Beta)

Go to top