Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар25.10.2018. Србија остварила напредак

25.10.2018. Србија остварила напредак

Србија је остварила изузетан напредак, а добра вест је да је привредни раст настављен, да је тржиште рада забележило велико побољшање и да је стопа сиромаштва опала, изјавио је јуче шеф канцеларије Светске банке у Србији, Стивен Ндегва.

– Привредни раст би требало да достигне 3,5 посто ове године, након што је у првој половини године забележен велики пораст од 4,9 одсто – изјавио је Ндегва на 18. економском самиту Србије у оквиру панела о борби против сиромаштва и неједнакости.

Како је навео, један од покретача у првом полугођу био је пораст у грађевинској индустрији 26 одсто, што је, оцењује, добра вест. – Тржиште рада је забележило велико побољшање, будући да је у првој половини године један одсто више грађана добило посао – рекао је Ндегва, преноси Танјуг.

Светска банка је, према његовим речима, оптимистична по питању мера које спроводи Србија, али и даље, указује, постоје потешкоће што се тиче имплементације појединих реформи у области царинских процедура и државне управе. Позивамо и на пуну имплементацију система плата и платних разреда, што ће допринети бољем раду у државној управи, уверен је.

Поменуо је и да је у Србији, у протеклих шест месеци, отворено 16.000 радних места, што је велики број, али, каже, мора још доста тога да се уради.

Председник Фискалног савета, Павле Петровић, изјавио је јуче да постоји простор у буџету за смањивање пореза и да би то требало искористити за смањивање доприноса на зараде. – Постоји око 200 милиона евра слободног простора у буџету за 2019. да се смање порези. Мислимо да би било најбоље да се то искористи за смањење доприноса на нето зараде са 63 на 60 одсто. То би повећало конкурентност привреде и стимулисало привредни раст. Сигурно није добро да се то користи за смањење ПДВ-а пошто би се тако стимулисала потрошња, а не привредни раст – рекао је Петровић на Економском самиту Србије. (Политика)

Go to top