Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар22.10.2018. Реформом пореске политике и радног права до бржег раста

22.10.2018. Реформом пореске политике и радног права до бржег раста

Привреда Србија у претходних неколико година бележи континуирани раст који би могао да буде и већи ако се убрзају реформе, а посебно ако се модернизују пореска политика и радно права и појача трговинска сарадња у региону, кажу у Савету страних инвеститора (ФИЦ).

Извршна директорка ФИЦ-а Ана Тоци рекла је за Танјуг да је делегација Савета у првој половини октобра током посете Бриселу, пету годину за редом, имала низ успешних састанака с представницима Европске комисије, са циљем да као поуздан партнер Влади Србије и ЕУ пружи подршку европским интеграцијама Србије.

Како је рекла, ФИЦ је током разговора посебну пажњу посветио порезима и пореској политици у Србији, радном законодавству и трговинској сарадњи у региону, преноси Танјуг.

Када је реч о порезима, Тоцијева истиче да пореска политика треба да буде предвидљива и да се порески закони мењају у оквиру јавне расправе.

„То је важно за подизање конкурентности српске привреде, не само за инвестиције страних већ и домаћих компанија, али и мале привреднике. Такође, изузетно је важно радити на модернизацији пореске политике и Пореске управе. То је један од пројеката који је нови министар финансија Синиша Мали покренуо у сарадњи са Светском банком”, рекла је АнаТоци.

ФИЦ очекује и да се модернизују закони у области радног права и запошљавања и уведе дигитализација.

„Тај тренд би смањио административни терет за привреду. Такође, поред модернизованог и флексибилнијег радног законодавства мора се осигурати и поштовање тих закона и спровођење права за компаније и запослене”, навела је Тоцијева.

ФИЦ посебну пажњу скреће и на регионалну трговину и јачање трзизшта у региону, што би посебно за Србију било значајно, као највећу земљу у оквиру ЦЕФТА подручја.

Према њеним речима, Србија би имала много користи ако би регионална трговина ојачала, јер би могла да рачуна на већи извоз својих производа и услуга.

Ана Тоци каже да ФИЦ поздравља и напредак који је Србија остварила у области издавања грађевинских дозвола и саобраћаја.

„Видимо да раст постоји, континиран је већ неко време и полако се повећава. Надамо се да ће раст бити и већи пошто постоји одређена врста стабилности у земљи и ако буде настављена и ако Влада Србије буде убрзала реформе које најављује”.

Извршна директорка ФИЦ-а додаје да пуно тога зависи и од побољшања пословне климе, јер од тога зависи колико ће компаније бити инспирисане да улажу, а то утиче на економске резултате и доприноси расту стандарда грађана.

Напомиње да је Србија у последњих годину дана лидер у привлачењу страних инвестиција.

„Ми, као страни инвеститори који већ послујемо у Србији, поздрављамо и активно радимо на томе да дође још нових инвестиција, јер нове стране инвестиције подстичу и раст домаће привреде. Некада се гледало као да су страни инвеститори са једне стране, а домаћи са друге. Ми то не видимо тако, зато што умрежаваје страних и домаћих компанија може да ојача тржиште и боље га повеже у глобалне токове”, рекла је Ана Тоци.

ФИЦ очекује и да ће раст инвестиција у Србији бити настављен, али поручује да је то уско повезано с темпом спровођења реформи - што је темпо јачи, самим тим ће и инвестиција бити више.

Ана Тоци је напоменула да ће онда бити више и нових инвеститора, али и нових инвестиција већ присутних компанија, које ће ширити своје пословање и отварати нова радна места.

ФИЦ, додаје, жели да помогне приближвање Србије ЕУ и то удружење окупља углавном стране компаније, које у више од 70 одсто случајева долазе из земаља чланица ЕУ.

„Наш циљ је да помогнемо Срибији да достигне ниво европских економија. У Бриселу смо констатовали да је Србија у последњих неколико година има континуиран раст и реформе, али смо констовали да су потребне много учинковитије реформе да би се постигао тај циљ”, рекла је Тоцијева. (Политика)

Go to top