Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар18.10.2018. Већина предузећа жели да улаже у иновације

18.10.2018. Већина предузећа жели да улаже у иновације

У студији „EY предузетнички барометар”, 47 одсто анкетираних предузетника изјаснило се да би инвестициони фондови одговарали њиховим потребама. – У Србији област алтернативног начина финансирања предузећа још није законски регулисана.

 Предузећа у Србији у просеку имају 22 године. Већем делу послодаваца (две трећине њих) отварање фирме био је први предузетнички подухват, док 68 одсто предузетника жели да запосли кадрове са пуним радним временом. Мале домаће компаније нису склоне да продају своје фирме. Само 12 одсто анкетираних ту опцију схвата као евентуално пожељну. Чак 93 процента предузећа изјаснило се да ће улагати у иновације, а најпре у пласман производа и даљи развој, као и у ИТ технологије. То су само неки подаци из треће по реду студије „EY предузетнички барометар” која је заснована на оценама 115 најуспешнијих домаћих предузетника о пословној клими и могућностима за развој пословања у Србији.

– Наши предузетници посвећени су компанији и људима, који раде у њој, одликују их агилност и способност за прилагођавање тржишним условима. Њихове фирме су оне које редовно измирују пореске обавезе, враћају заједници у којој раде тако што запошљавају локално становништво, а карактерише их сталност у пословању и обезбеђивању радних места – поручио је Иван Ракић, генерални директор компаније „EY”, и подсетио на предстојећи седми конкурс „ЕY предузетник године” чији ће победник 2019. представљати Србију на такмичењу за најбољег светског предузетника у Монте Карлу, у друштву 60 најуспешнијих предузетника света.

Највећи број предузећа у Србији финансира свој рад из сопствених прихода, док само одређени број користи банкарске кредите, а постоје и они који заузимају негативан став према могућностима алтернативног начина финансирања. Таква перцепција предузетника полагано се мења, па се у најновијем „Барометру” око половине анкетираних, тачније 47 одсто њих, изјаснило да би инвестициони фондови, као алтернативни вид финансирања, одговарали њиховим потребама.

Скупу у Привредној комори Србије присуствовала је и Бранислава Симанић, директор сектора за предузетништво ПКС, која је подсетила да је Влада Србије у фокус своје политике ставила развој предузетништва.

– Сви ти програми, и стратегија за развој малих и средњих предузећа, подразумевали су велике износе финансијске подршке, који се реализују за почетак и унапређења пословања, набавку нове опреме… Ипак, у последње време све више се мења перцепција предузетника према алтернативним видовима финансирања. У Србији ова област нажалост није законски регулисана, јер није усвојен закон о микрофинансирању, што би омогућило финансирање малог бизниса у Србији – објаснила је Симанићева. (Политика)

Go to top