Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар16.10.2018. У Србији формирано 311 земљорадничких задруга

16.10.2018. У Србији формирано 311 земљорадничких задруга

KРУШЕВАЦ– Министар задужен за регионални развој Србије Милан Кркобабић рекао је данас да је формирано 311 пољопривредних задруга чиме је направљен искорак за опстанак села.

Он је у Крушевцу после разговора са руководством града о формирању задруга и о регионалном развоју рекао да је планирано да се у републичком буџету наредне године издвоји 25 милиона евра за развој задругарства, четири пута више него ово године, преноси Бета.

Српска академија наука и уметности (САНУ) ће, према његовим речима, направити мапу региона а биће дефинисана и стратегија равномерног регионалног развоја.

„Покушаћемо да објединимо породична газдинства и оформимо што више специјализованих пољопривредних задруга како би постале робни произвођачи и одолеле изазовима тржишта, а искључили прекупце у продаји робе”, казао је Кркобабић.

Указао је да Србија треба да подстиче равој сточарства јер је потписан уговор са Кином о извозу јунећег и јагњећег меса.

„Сада се извози само 300 тона јунећег меса а у време СФРЈ извозило се 100 пута више”, рекао је министар.

Он је обишао земљорадничку задругу „Еуро дуо калем” у селу Лазаревац којој је из буџета дат подстицај за рад од 11 милиона динара.

„Дошли смо да видимо како је задруга утрошила новац и да ли је локални буџет спреман да препозна значај удруживања пољопривредних газдинстава у задруге”, рекао је Кркобабић.

Истакао је да очекује да хладњача задруге у Лазаревцу буде центар за откуп и прераду друге класе воћа која се теже продаје.

„Производи од воћа морају да се заштите, да уђу у трговачке мреже и извозе”, казао је министар.

Помоћник градоначелника Крушевца Марко Милојевић рекао је да су акције помоћи задругама и опстанку села од немерљивог значаја.

„Овако добрим програмима покушавамо да вратимо веру у задругарство па ћемо размотрити могућност издвајања средстава и из градског буџета за помоћ задругама”, рекао је он.

Председик Одобра САНУ за село Драган Шкорић је рекао да ће изградња хладњаче у земљорадничкој задрузи променити слику тог краја.

„Сада треба укључити стручњаке да препоруче која би врста прераде била најбоља како би производи стизали до трговина и иностраних купаца”, казао је Шкорић. (Политика)

Go to top