Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар10.10.2018. Без мејла пријава за отварање предузећа иде у кош

10.10.2018. Без мејла пријава за отварање предузећа иде у кош

Сви они који желе да региструју предузеће мораће Агенцији за привредне регистре да доставе и адресу за пријем електронске поште. Пријаве које немају назначену мејл адресу биће одбачене. Ово правило важи од јуче и оно је услов за електронску регистрацију привредних друштава, која је у Србији могућа од 1. октобра.

 Али да би та услуга могла да се користи изменама Закона о привредним друштвима прописано је да све фирме морају да региструју адресу за пријем електронске поште. Регистрација мејл адресе и до сада је била могућа али је постала законска обавеза коју ће привредни субјекти морати да региструју у АПР-у без плаћања накнаде.

Предузетници пак од почетка године имају могућност да своје фирме региструју електронски. Грађани Србије који имају електронски потпис, могу да оснивају предузетничке фирме преко интернета, плате регистрацију за трећину јефтиније него на шалтеру, а и решење о оснивању предузећа добијају мејлом.

Електронска регистрација подразумева потпуни рад из фотеље и јефтинија је од регистрације у папирном облику – накнада за услугу електронске регистрације кошта 1.000 динара, док регистрација у папирном облику кошта 1.500 динара.

Досадашњи начин регистрације у папирном облику подразумева два доласка у АПР – за предавање захтева и преузимање решења о регистрацији, док увођењем овог система, долазак у агенцију више није неопходан.

Као и код е-регистрације предузетника, за електронску регистрацију једночланог доо-а потребно је да подносилац испуни три предуслова. За подношење е-пријаве потребно је имати електронски потпис и читач смарт картица или УСБ токен, да је у могућности да плати накнаду електронским путем, коришћењем виса или мастеркард платне картице, као и да има креиран налог на систему за централизовано пријављивање корисника којем се приступа на сајту АПР-а, преко линка е-Услуге. (Политика)

Go to top