Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Април13.04.2018. - Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево

13.04.2018. - Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић примила је данас представнике јапанске компаније „Mayekawa"- Tsuyosi Hattandu, генералног директора „Mayekawa Europa", Toshiyuki Osawu, директора одговорног за грађевинске пројекте у компанији „Mayekawа" и Жикицу Андрејевића, директора „Mayekawa SRB".

Јапанска компанија „Mayekawa бави се производњом расхладних система, уређаја и компресора, а сусрет са градоначелницом др Јасном Аврамовић био је само један у низу разговора око доласка ове светски познате компаније у Смедерево.

Како је рекао Tsuyosi Hattandu, генерални директор „Mayekawa Еуропе", данас „Mayekawa" има производњу у 38 земаља света, основана је 1924. године, а 1971. оснива своју фирму у Белгији, околини Брисела, како би крајњи купци и у Европи били задовољни производима и услугама те компаније.

„У међувремену наши постојећи производни капацитети су толико испуњени да смо почели да размишљамо о отварању нових капацитета и проширењу делатности. Одлучено је да то буду Србија и Смедерево, пре свега због мноштва досадашњих добрих релација, међу којим важно место заузима дугогодишња успешна сарадња са Жикицом Андрејевићем, односно фирмом „Клима" из Смедерева, са којом „Mayekawa" послује од 1993. године", додао је Tsuyosi Hattandu.

Почетком године „Mayekawa" је након расписаног тендера откупила земљиште у Индустријској зони, а потом је регистрована и стопостотно српска компанија „Mayekawa SRB".

„Битно је да смо кренули, да су нам притом локална самоуправа и др Јасна Аврамовић помогли око регистрације и куповине земљишта, као и израде свих пројеката везаних за изградњу производног објекта. Надамо се да ће таква добра сарадња да се настави и да ћемо у што краћем року да завршимо објекат. Новац је за ту намену одређен, инвестиција у првој фази је око два милиона евра, а објекат ће се градити у три фазе. Након завршетка прве планирамо запошљавање 15-30 радника, следеће године 30-70, затим 70-100, а на крају и преко 200 радника. Циљ нам је да се полако осваја производња, јер се ради о изузетно одговорном, компликованом и високо технолошком производу који ће се монтирати у Смедереву. Иначе, у Индустријској зони већ се налази смедеревска компанија „Ем Дип", која ће производити судове под притиском за потребе „Mayekawa SRB", што, уз сарадњу са фирмом „Клима", читавом пројекту даје додатну вредност.

Ова фабрика неће бити неки индустријски гигант, али ће бити посебно занимљива са аспекта квалитета, организације и знања. И у њој неће бити флуктуације радне снаге, јер је политика „Mayekawе" таква да радници морају да буду стимулисани што се тиче плата и услова рада. Унутар хале неће бити постављене камере, јер се на тај начин нарушава приватност запослених. Тако Јапанци размишљају, њихова свест им то не дозвољава", рекао је Жикица Андрејевић, директор „Mayekawa SRB".

Утисци Јапанаца о Смедереву су веома добри, а слична су и размишљања др Јасне Аврамовић о компанији „Mayekawа".

„Ми смо захваљујући Влади Србије и сада председнику Србије Александру Вучићу 2014. године добили на потезу Слободне зоне 39 хектара земље. Свакако да ја као градоначелник не желим да та земља буде празна, желим што више фабрика на том потезу, а наравно свака фабрика носи и одређени број радника који ће се ту запослити. Свако радно место је нама битно. Ми смо презадовољни што је „Mayekawа" дошла и што прави гринфилд халу код нас, с обзиром да знамо да је више година уназад „Mayekawа" успешно сарађивала и са „Ем Дипом" и фирмом „Клима". Задовољни смо што ће једна тако велика корпорација имати своју халу код нас и ширити своју производњу. У првој фази ће се саградити хала од 2000 квадрата, друга и следећа фаза предвиђа градњу још толико производног простора, тако да ми очекујемо на крају пројекта око 6000 квадрата и упошљавање око 200 до 300 радника. Наравно, реч је о специфичним занатима, занатима који се добро плаћају. Као и сваком другом инвеститору и компанији„Mayekawа" смо пружили максималну подршку и логистику у добијању свих дозвола на изради пројеката и припреми других услова за рад у жељи да се фабрика што пре направи. И докле год и једна парцела у Индустријској зони буде слободна трудићу се да доводим инвеституре и запошљавам наше људе", рекла је др Јасна Аврамовић. Извор: http://www.smederevo.org.rs

Go to top