Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Februar26.02.2018. Министарство зове, спремили 320 мил. РСД

26.02.2018. Министарство зове, спремили 320 мил. РСД

Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је јавни позив за финансирање пројеката у локалним самоуправама.

За конкурс ће до 15. марта моћи да конкуришу за укупно 320 милона динара у 2018. години.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је тим поводом рекао Тањугу да је буџет Фонда за локалне самоуправе ове године уз подршку владе увећан чак 32 пута, у односу на 2017. 

Ружић је казао да ће највећи део средстава из тог фонда - 256,147 милиона динара бити опредељено, пре свега, за инфраструктурне пројекте који унапређују квалитет живота грађана и доприносе локалном економском развоју и запошљавању - комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређење паркова, пијаца, тргова и расвете. 

Министар је истакао да ће бити подржани нови, али и већ започети пројекти за чији завршетак и стављање у функцију недостају средства, "пошто су најскупљи пројекти они за које су потрошена средства грађана,а нису стављени у функцију". 

Локалним самоуправама могу се одборити средства по једном захтеву у току године,а висина финансирања не може бити већа од 10 одсто укупно опредељеног новца за сваку од три групе пројеката. 

Око 48 милиона динара биће усмерено на набавку неопходних савремених технологија за увођење е-Управе, а 16 милиона динара као помоћ градовима и општинама у организацији културних, спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њеној територији. 

"Део средстава биће усмерен и на изградњу адекватних прилаза јавним службама и установама особама са инвалидитетом", рекао је Ружић. 

Министар је истакао да сви пројекти са којима се аплицира морају да имају сву потребну пројектно - техничку документацију, дозволе и сагласности. 

Објаснио је да ће комисија за спровођење поступка размотрити пријаве пријаве пројеката у складу са утврђеним критеријумима и предложити како ће се расподелити средства односно која општина испуњава услове. 

"Свака општина у алендарској години може да добије средства за један конкретан пројекат, а могу да конкуришу са више пројеката. Али, ми ћемо у складу са опредељеним средствима давати могућност да им се одобре и неки од приоритетних пројеката које оне одреде". 

Ружић очекује да општине буду веома заинтересоване за учесће на конкурсу. 

"Тако ћемо ове године, на један скроман начин, помоћи да се побољшају услови живота у тим општинама и градовима. Мислим да је веома важно да омогућимо, поред реформи коју спроводимо у држави, да јединице локалне самоуправе те реформе на неки начин валоризују кроз реализацију одређених пројеката", нагласио је Ружић. 

Информације неопходне за учешће на јавном позиву, као и јавни позиви и потебни обрасци могу се преузети са сајту министарства. (B92)

Go to top