Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar20.02.2018. НБС: Инфлација ове године ближе доњој циљаној граници, убрзање економског раста

20.02.2018. НБС: Инфлација ове године ближе доњој циљаној граници, убрзање економског раста

Инфлација ће се у Србији ове године кретати ближе доњој циљаној граници, а очекивани привредни раст је око 3,5 одсто, рекла је данас гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

Она је на конференцији за новинаре казала да према пројекцији НБС и у наредне две године медјугодишња инфлација ће се кретати у границама циља који је три одсто, уз одступања плус или минус 1,5 одсто.

"Иза нас је добра година, а наставак позитивних трендова очекујемо и ове године, ценимо да су мере економске политике добро одмерене и да су створиле основу за одрживо убрзање раста бруто домаћег производа (БДП) од око 3,5 одсто ове и 2019. године", рекла је Табаковић.

За Србију је, према њеним речима, важно побољшање изгледа за раст зоне евра и земаља региона јер су јој значајни спољнотрговински партнери.

Инфлација на глобалном нивоу је, како је рекла, нешто виша него у претходном периоду због раста цене нафте које су сада на око 60 до 70 долара за барел.

"То је највиша цена од децембра 2014. године, али се у већини земаља због тога не очекују појачани инфлаторни притисци јер се не прогнозира да ће цена нафте и даље расти", рекла је гувернер и додала да нису немогућа и одступања од цене и код нафте и других производа.

Она је оценила да је "неспорно да је екстремних изазова било и да ће их бити, али да је у протеклој години појачана отпорност Србије на шокове, а повећана је и спремност да се на њих одговори".

Гувернерка је рекла да су томе допринели добри фискални резултати у прошлој години, пре свега суфицит од 1,2 одсто БДП на консолидованом нивоу, први пут од 2005. године.

"На бољи фискални резултат утицали су и нижи расходи за камате због мање потребе државе за задуживањем, што је довело до пада учешћа јавног дуга у БДП у прошлој години од 10,4 процентна поена", рекла је Табаковић.

Додала је да је крајем прошле године исплаћена доспела еврообвезница која је емитована на медјународном тржишту 2012. године у износу од 750 милиона долара што је утицало на смањење нивоа јавног дуга.

"У току прошле године премија ризика, ЕМБИ глобал пао је за 54 базна поена, а за Србију 147 базних поена па је јасно да је већи део пада наше премије ризика због домаћих фактора", рекла је Табаковић.

Додала је да је у јануару премија ризика Србије забележила најнижи ниво од када се прати 85 базних поена.

Пад премије ризика, како је рекла, повећава кредитни рејтинг земље и доприноси расту поверења страних инвеститора, па су у 2017. години нето инвестиције биле веће од пројекције и износиле су 2,4 милијарде евра.

Табаковић је истакла да је прошле године због ублажавања прекомерног краткорочног јачања динара на медјубанкарском девизном тржишту купљено 725 милиона евра чиме су додатно ојачане девизне резерве земље.

Она је на питање новинара да ли ће контрола Комерцијалне банке, коју је обавила НБС, успорити приватизацију те банке рекла да не би требало да буде одлагања.

"НБС је контролисала корпоративно управљање у Комерцијалној банци, јер квалитет управљања зависи од поштовања процедура", рекла је Табаковић. (Beta)

Go to top