Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar08.01.2018. Представљање регионалне инвестиционе платформе у фебруару

08.01.2018. Представљање регионалне инвестиционе платформе у фебруару

Заједничка привредна комора Западног Балкана са седиштем у Трсту, представиће крајем фебруара у Лондону свој први производ - регионалну инвестициону платформу, намењену потенцијалним инвеститорима у економије региона, најавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Захваљући онлине инвестиционој платформи, по речима Чадежа, који је и председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке (КИФ ЗБ6), инвеститорима ће на једном месту бити доступни кључни макроекономски показатељи, информације о важећим законима и прописима, финансијским и другим подстицајима за улагања, потенцијалним добављачима на које могу да рачунају компаније које се одлуче за пословање у региону... 


Овогодишњи Инвестициони форум у Лондону посвећен је земљама Западног Балкана, а одржаће се 26. фебруара под покровитељством Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и део је "концепта" Берлинског процеса о приступању земља западног Балкана у ЕУ. 

"У протеклих пола године од оснивања Сталног секретаријата Коморског инвестиционог форума, комплетиран је тим канцеларије у Трсту који ће оперативно радити на заједничким пројекатима који се реализују уз подршку Европске уније, а у оквиру Берлинског процеса", рекао је Чадеж за Тањуг. 

Берлински процес, објашњава Цадеж, осим политичке димензије у чијој основи је "ревитализација" међувладиних односа и решавање преосталих отворених питања у региону, има и све снажнију економску димензију. 

"Циљ је да, кроз регионалне економске интеграције, чвршће инфраструктурно и пословно повезивање, отклањање препрека за пословање и инвестирање и унапређење конкурентности наших привреда, створимо услове за више трговине, инвестиција и нових радних места у региону", истакао је Чадеж. 

Томе ће, напомиње, допринети реализација Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор са 115 мера, на чије су се спровођене обавезале све владе региона. 

"За наше мале економије важно је да хармонизујемо прописе, фитосанитарне и ветеринарске сертификате, да инспекцијски надзори буду синхронизовани, да формирамо заједничко тржиште без баријера, да регионални економски простор учинимо подстицајним за пословање наших компанија и улагања инвеститора из света", објашњава Чадеж.

Напомиње да је потребно време да се резултати сложених процеса усклађивања процедура и практично осете на терену. 

Усклађивање процеса је, истиче, нешто што може да се уради и што ни у политичким размерама никоме не може да штети, а како оцењује, од чега ће све економије региона имати корист кроз двоструко већи привредни раст. 

"Уколико то не учинимо, цео регион ће бити на губитку", упозорио је Чадеж. 

О ефектима јачања регионалне сарадње најбоље, како је рекао, говори пример сарадње Србије и Албаније. 
"Србија и Албанија су две економије региона који су у протеклих годину дана, користећи механизме за јачање и регионалне и билатералне сарадње, направиле највећи помак у повеживању својих пословних заједница. За годину дана од првог форума у Нишу, посвечено смо радили на умрежавању наших компанија. Резултат је да је међусобна трговина обострано повећања за више од трећине, за готово 40 одсто, и да већ имамо потписане уговоре о формирању заједничких компанија и другим пословним аранжманима", рекао је Чадеж.

 

Go to top