Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar05.01.2018. У фокусу инвестиције за привлачење високотехнолошких фирми

05.01.2018. У фокусу инвестиције за привлачење високотехнолошких фирми

Стратешка одлука владе је да у наредном периоду, осим подстицања инвестиција које запошљавају велики број људи у радноинтензивним индустријама, убудуће више инвестира у привлачење високотехнолошких компанија које ће запошљавати и боље плаћене високо образоване људе, најављује председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж. 

Досадашњи концепт привлачења великих иностраних компанија у Србију, допринео је, оцењује Чадеж за Тањуг, запошљавању великог броја радника и смањењу незапослености.  Само 2017. године, каже, у фабрикама страних инвеститора отворено је више од 10. 000 радних места. 

У наредним годинама полако ће се мењати фокус, објашњава Чадеж, тако што ће влада „циљати“ инвеститоре који доносе савремене технологије, доприносе подизању технолошког нивоа српске привреде, омогућавају нашим фирмама да се интегришу у њихове добављачке ланце и које ће, каже, ангажовати високообразоване раднике са знатно већим зарадама. 

„Стратешка одлука владе је да се у привлачењу страних улагања полако преусмери на такве компаније, да се сагледа и какву технологију доносе и колико ће то утицати на домаћу привреду“, каже Чадеж. 

Став и премијерке и министара је, истиче, да се не подстиче само отварање нових радних места, већ и инвестиције компанија које доносе савремене технологије, као и да се, осим страних, стимулишу и домаћа улагања. 

Истина је да се у јавности често чује, објашњава Чадеж, да се дају велике субвенције по радном месту инвеститорима из радно интензивних индустрија, у којима се људи запошљавају на једноставнијим и самим тим мање плаћеним пословима. 

„То јесте био случај у претходном периоду, када нам је било важно да се смањи незапосленост, што је и постигнуто. Такве инвестиције и даље ће се подстицати, али пре свега у мање развијеним крајевима у којима је незапосленост највећа. Међутим, добро је, да је међу компанијама које сада долазе и са којима се преговара, све више оних које српској привреди доносе савремене технолошке процесе“, каже Чадеж. 

Као пример наводи „Цумтобел“, који у Нишу, каже, гради фабрику најсавременије расвете, а у том граду ће имати и истраживачко и развојно одељење, које ће, напомиње, сарађивати са нишким универзитетом. 

Анализе Светске банке, закључује Чадеж, потврђују да нема разлога за негативан став према политици субвенционисања, јер, према његовим речима, доказују да се свака субвениција, односно инвестиција државе у нове инвестиције, врати у државни буџет у року од 18 до 22 месеца.(ПКС)

Go to top