Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar04.01.2018. Привреда одлучује о коморској чланарини

04.01.2018. Привреда одлучује о коморској чланарини

Месечна чланарина у Привредној комори Србије (ПКС) ове године неким компанијама биће и мања од 300 динара, колико је износила најнижа прошлогодишња, али никоме неће бити већа од 185.000 динара, колико су и у протеклих 12 месеци плаћала највећа предузећа. То је усаглашен став малих и великих компанија, у одлуци које су донели сами привредници на Скупштини ПКС, рекао је за Тањуг председник Коморе, Марко Чадеж.

 Колико ће морати да одвајају за услуге које им Комора пружа, зависиће пре свега од величине предузећа и пословног прихода оствареног у протеклој години.

„Саслушали смо привреду и на захтев самих привредника и у консултацијама са хиљадама компанија, које су трајале током целе године, уважавајући њихове предлоге кориговали смо постојећи систем обрачуна и отклонили неке недостатке до сада важеће методологије“, наводи Чадеж, напомињући да су привредници и учествовали у изради нове методологије и донели коначну одлуку колику ће чланарину плаћати.

Компаније су, објаснио је Чадеж, сада разврстане према Закону о рачуноводству, на микро, мале, средње и велике, а уз пословни приход, који је био једини критеријум за обрачун чланарине у 2017, као корективни фактор уважен је и број запослених и вредност имовине. 

Није коректно, објашњава, да, примера ради, једнаку чланарину плаћају све компаније које имају исти пословни приход, јер неке имају мање, а неке веће профитне марже.

„Битно је да привреда није додатно оптерећена, већ је постојећи терет праведније и равномерније распоређен. Направили смо избалансирани модел обрачуна чланарине, прихватљив за привреду. Тако ћемо имати компаније које ће месечно издвајати 300 и мање динара, али нико неће плаћати више од 185.000 динара, колико је износила и максимална чланарина за највеће компаније у 2017. години“, каже Чадеж.

Најважније је, додаје, да је вредност онога што чланице од Коморе добијају много већа од износа које плаћају на име коморског доприноса. 

„Наравно да је за некога ко плаћа чланарину то што издваја много, ако не зна шта за то добија. Али ако види шта све Комора пружа, онда је јасно да то увелико превазилази вредност плаћене чланарине“, каже Чадеж. 

Председник ПКС ову тврдњу илуструје примерима услуга и активности у протеклој години и наводи да је вредност извозних послова договорених на међународним сајмовима, а на основу до сада прикупљених повратних информација од привреде, већа од 42 милиона евра.

„Прошле године организовали смо наступ наше привреде на 17 сајмова у свету и у региону, на којима је учествовало око 250 компанија, двоструко више него претходне године, и на којима су наше фирме оствариле више од 4.000 контаката“, истиче Чадеж.

Привредна комора Србије је, подсећа, протекле године, у земљи и иностранству, организовала око стотину форума, конференција, сајмова, а само на регионалним догађајима наши привредници су имали више од 2.000 билатералних сусрета и разговора са потенцијалним партнерима.

Чадеж објашњава, да је, уз заступање ставова привреде у отвореном дијалогу са државом, кроз који је, од 93 поднете иницијативе привредника, 34 већ прихваћено и унето у измењене законе и прописе, Комора у протеклој години унапредила постојеће и развијала нове сервисе подршке фирмама и предузетницима. 

„Обезбедили смо да јединствени коморски систем функционише у пракси, спустили смо јавна овлашћења у регионалне коморе, дигитализовали смо 27 коморских услуга, развили аналитичке сервисе. Посредством Бизнис инфо сервиса, привредници су у 2017. години, добили одговоре и савете на готово 15.000 упита, што је 56 одсто више него годину раније“, наводи Чадеж. (ПКС)

Go to top