Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar19.12.2017. Награђени најбољи у привреди

19.12.2017. Награђени најбољи у привреди

Награде Привредне коморе Србије за 2017. додељене су данас, на свечаној седници Скупштине ПКС, компанијама и појединцима који су радом, ангажовањем и резултатима пружили велики допринос развоју српске привреде. Додељено је 41 признање у четири категорије - 11 јубиларних награда, 16 привредним друштвима, 13 појединцима и Награда за допринос информисању јавности о пословању привреде и Коморе.

Добитници Јубиларне награде ПКС су: Концерн Бамби Пожаревац, за пет деценија успешног пословања, Аеродром Никола Тесла Београд и Полиестер Група Прибој за 55 година, ЕКО-ЛАБ Падинска Скела и ЈКП Водовод Зајечар за 60 година, лесковачка компанија Здравље Актавис за 65 година, Београдски сајам за 80 година успешног пословања. Компанија Пионир Београд – Фабрика Суботица, понела је јубиларно признање за век успешног пословања, фабрика Црвенка за 105 година, а суботичка предузећа ЈП  Транс и Ротографика  за 120, односно 150 година.

Награђени у категорији привредних друштава су: Елиxир Прахово, Фабрика картона Умка, ФАЛКЕ Сербиа Лесковац, ГОША ФОМ  Смедеревска Паланка, Грундфос Србија Инђија, Индустрија меса Топола из Бачке Тополе, YУ Агент Бездан, Ле Белиер Ливница Кикинда,  ЛЕОНИ Wиринг Сyстемс Соутхеаст Прокупље, Мессер Техногас Београд, Милкоп Рашка, НИС Нови Сад, Пештан Буковик, Тигар Тyрес Пирот, ТРАYАЛ Корпорација Крушевац, Зорка-Керамика Шабац.

Појединци који су се, по оцени Комисије за награде ПКС, у 2017. својим радом истакли у привређивању јесу Абдула Салиху, директор предузећа Вијатор Алиђерце Прешево, Ацо Илић, директор компаније Рудник, Анђелка Атанасковић, генерална директорка ППТ Наменска Трстеник, Богољуб Пантелић, директор компаније Босис Ваљево, Бранислав Бриндић, генерални директор компаније Хардер Дигитал Сова Ниш, Далибор Берић, генерални директор ИГБ Аутомотиве Цомп Инђија, Јелена Триван, директорка ЈП Службени гласник Београд, Љубинко Гобељић, власник ФПМ Агромеханика Бољевац, Милан Лончаревић, директор Јасмил Ариље, Мирослав Алекса оснивач и власник Алмеx Панчево, Сњежана Пупавац, директор Еко-Лаб Падинска Скела, Тимотхy Гриллиот, генерални менаџер Цоопер Тире & Руббер Цомпанy Сербиа Крушевац, Војислав Јовановић, саветник директора Метецх Смедерево.

За допринос информисању јавности о пословању српске привреде и ПКС награђен је Зоран Баранац, директор информативног програма медијске куће ТВ О2.

Награде Привредне коморе Србије установљене су 24. јануара 1969. године одлуком тадашње Скупштине Коморе.

Говорећи о плановима националне пословне асоцијације у 2018, Марко Чадеж, председник ПКС, у радном делу седнице Скупштине, истакао је да ће стратешко опредељење Коморе бити утицај на креирање прописа и закона важних за пословање привреде, успостављање што већег броја директних контаката са привредним субјектима, подршка извозницима, повезивање домаћих компанија са иностраним партнерима, као и унапређење постојећих и развој нових услуга и сервиса.

Председник ПКС је подсетио да су у 2017. години надлежна министарства разматрала 87 законодавних иницијатива привреде, упућених од стране ПКС, од којих је 31 успешно реализована, док је чак 60 одсто коментара привреде уврштено у Нацрт закона о изменама и допуна Закона о привредним друштвима. Комори је достављено на мишљење 37 нацрта закона, подзаконских аката и стратешких докумената, а формирали смо и 13 заједничких радних група са ресорним министарствима и Народном банком Србије, рекао је председник ПКС.

„План нам је да у следећој години остваримо 50.000 директних контаката са привредним субјектима и 650 000 индиректних. Имамо амбициозан план активности заснован на новој методологији рада са чланицама, са јасно дефинисаним и мерљивим циљевима и задацима“, поручио је Чадеж. Како је истакао, фокус Коморе биће на подизању капацитета и јачању улоге у процесима трансформације и дигитализације српске привреде, позиционирању привреде као  активног учесника у процесу приступања Европској унији, јачању едукације у привреди, подршци дуалном образовању и учешће у креирању образовних политика.

Скупштина ПКС усвојила је Плана рада Коморе за 2018, финансијски план и друге одлуке важне за рад и ефикасно функционисање јединственог коморског система.  

Пре седнице Скупштине ПКС одржана је седница Управног одбора ПКС на којој  су усвојени Пословник о раду Парламента предузетника, Правилник о оцењивању запослених у ПКС, одлука о формирању Савета за сарадњу науке и привреде ПКС, одлука о оснивању Привредних друштава ПКС - Пословне академије и Центра за дигиталну трансформацију. (PKS)

Go to top