Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar13.12.2017. Превазићи баријере на релацији Београд-Приштина

13.12.2017. Превазићи баријере на релацији Београд-Приштина

Косово и Метохија велики је потенцијал за српска предузећа, али је неопходно превазићи изазове у пословању, како би се успоставила ефикаснија привредна сарадња, оценили су привредници на скупу у ПКС, који је организован у оквиру Четврте рунде Унутрашњег дијалога о КиМ. Изузетно је важно да радимо на томе да фирме из централне Србије и са Косова буду задовољне својим односима, да тргују, производе заједно и пласирају робу на трећа тржишта, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС. 

Укупан промет робе између централне Србије и Косова и Метохије, за девет месеци 2017. износио  је више од 366 милиона евра, 13 одсто више него у истом периоду период 2016, рекао је Чадеж. Подсећа да су ПКС и Привредна комора Косова, под окриљем Асоцијације европских привредних комора, почеле званичне сусрете још средином 2013. године, са циљем решавања питања од интереса за обе пословне заједнице и превазилажења баријера.

Како је оценио, доста је разлога да будемо задовољни досадашњим резултатима - постигнута је размена информација када је у питању квалитет компанија, усаглашени фитосанитарни сертификати, решавани су конкретни проблеми привредника, али има још доста отворених питања која треба решити.
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић рекао је да је Србија понудила сарадњу властима у Приштини, посебно привредну, и да се очекује одговор друге стране. 
Важно је и да српске фирме што више инвестирају на КиМ, навео је Ђурић и додао да су представници компанија, који су учествовали у разговорима у ПКС, подржали иницијативу да се привредна сарадња отвори, либерализује проток робе, људи и капитала, да се административне препреке уклоне. Иницијатива за либерализацију наишла је на значајну подршку и била готово централни део дискусије о унутрашњем дијалогу из контекста привреде, у којем су учествовали представници 90 компанија, рекао је Ђурић.
Истиче да привредне коморе раде одлично на унапређењу економских веза, као и да су надлежне државне институције спремне да дају додатни политички импулс сарадњи.

Привредници су сагласни да је Косово и Метохија велики потенцијал за српска предузећа, али и да је доста проблема посебно у промету храном, због неусаглашених сертификата, дозвола за извоз лекова, продаје акцизне робе, упрошћавања царинских процедура и других регулатива, непостојања платног промета, поштанског и железничког саобраћаја. Подсећају да је на релацији Београд-Приштина суфицит у трговинској размени 420 милиона евра, а да 90 процената извоза на Косово покривају српске фирме.
Привредници су указали на неопходност постављања санитарне станице на административним прелазима за ефикаснији промет хране. 
 Истичу да је продаја акцизне робе на КиМ, попут алкохолних пића, такође је оптерећена компликованим процедурама, наводећи да поједини произвођачи из наше земље најпре извезу производе у Албанију, где се они препакују, а затим се на њих стављају албанске акцизне маркице и с њима се роба враћа на КиМ, а то поскупљује такве артикле за 30 до 40 одсто.
Привредници сматрају да су у интересу Србије јаке економске везе с Приштином, да су у том смислу важни процеси који воде помирењу Срба и Албанаца у општинама у којима живе заједно, те да је неопходно стварање бољих услова за рад и Срба и Албанаца. Веома су значајни и инфраструктурни пројекти, као што је аутопут Ниш-Мердаре-Приштина, јер ће омогућити бржи пласман и транспорт робе.
На скупу у ПКС, осим представника компанија, ПКС, Канцеларије за КиМ, присуствовали су генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, Драган Владисављевић, директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини и секретар Радне групе Владе за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о КиМ, Радомир Илић.

Планирано је да се у оквиру дијалога одрже у децембру још три скупа у оквиру дијалога о КиМ на различите теме. (PKS)

Go to top