Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Decembar11.12.2017. Недимовић: Креће ИПАРД, први позив за тракторе 20. децембра

11.12.2017. Недимовић: Креће ИПАРД, први позив за тракторе 20. децембра

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је најавио вечерас да ће први позив за пољопривреднице у оквиру ИПАРД програма бити објављен 20. децембра - за набавку трактора и механизације.

- После осам година ћемо покренути тај процес - рекао је Недимовић у Народној скупштини током расправе о предлогу буџета.

Тако ће почети реализација дуго очекиваних предприступних средстава ЕУ - ИПАРД намењених пољопривреди у износу од 175 милиона евра, која су предвиђена бесповратно за период до 2020. године.

Србија је за 2015. годину из ИПАРД програма добила бесповратних 15 милиона евра која мора да искористи до краја 2018. године.

Средства су намењена унапређењу конкурентности пољопривредних и прерађивачих капацитета и унапређењу безбедности хране у Србији, а све у циљу усаглашавања пољопривреде Србије са стандардима ЕУ.

Одговарајући на питање лидера ЛСВ Ненада Чанка о новцу опредељеном за помоћ пољопривредницима и паорима који су претпели штету због непогода, Недимовић каже да је буџетом за 2018. Министарству пољопривреде опредељено 44,1 милијарди динара, од чега је за субнецније укупно намењено 34,3 милијарде што је, каже, 2,4 милијадре динара више него 2017.

- “У ова средства не улазе средства која ћемо повући из ИПАРД-а и средстава за системе наводњавања - рекао је Недимовић и навео да је за повећнаје конкурентности пољопривреде у 2018. предвиђено 10 пута више средстава.

Министар је говорио и шта је све урађено да се помогне пољопривредницима због штете на усевима од непогода, наводећи да је купљена 21.000 тона меркатилног кукуруза по цени од 23 динара за килограм.

То је, додао је, знатно виша цена него на трзишту.

Уз то, каже министар, продужен је и рок за давање субвенцинисаних кредита пољопривредницима по посебним каматним стопама од један и три одсто, док је држава платила разлику до седам и осам одсто камате.

Дата је, додаје, и препорука локалним самоуправа у вези са порезом на пољопривредно земљиште и одлагање накнаде за наводњавање.

Недимовић је рекао и да ће субвенције пољопривредницима по хекатару земљишта бити идентичне као и ове године. (Blic)

Go to top