Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Novembar27.11.2017. - Штедња у обвезницама, шта држава нуди грађанима

27.11.2017. - Штедња у обвезницама, шта држава нуди грађанима

Иако је у овој години захваљујући добрим фискалним резултатима, држава за око 70 милијарди динара смањила емисију хартија од вредности, први пут нуди штедну обвезницу намењену искључиво грађанима. За куповину деноминоване обвезнице вредне 100 евра или динарске од две хиљаде динара, грађани новац могу да уплате до 11. децембра, а подела обвезница је 27. децембра.

На посебном шалтеру, у свакој експозитури "Поштанске штедионице", пунолетни грађани без провизије могу да отворе рачун на који уплаћују новац за обвезнице и рачун у Акцијском фонду где се то власништво евидентира.

"Било је већ и реализације уписа и уплате, а такође и интересовања за саме карактеристике штедне обвезнице – шта нуди, какве приносе", каже Иван Бојичић из "Поштанске штедионице".

Појединац може да купи највише 5.000 динарских обвезница и 500 евро-обвезница.

У Управи за јавни дуг сматрају да су добро проценили тражњу.

"Ми смо већ одредили обим емисије за све обвезнице које емитујемо а то су и динарске и еурске. Еурске обвезнице са рочношћу двe, три, пет и десет година, емитују се до 20 милиона евра, а динарске за исти овај период до три милијарде динара", наводи директор Управе за јавни дуг Бранко Дрчелић.

За динарске обвезнице са роком отплате на две године камата је – четири одсто, на три –четири и по одсто, на пет година – 5,25 процената а на 10 година – 6,25 одсто.

На евро-обвезнице зависно од рочности, камата се креће од један до четири процента годишње.

С обзиром на то да банкарске камате никад нису биле ниже, стручњаци сматрају да обвезнице стижу у правом тренутку.

"По мени све ово ће створити амбијент где ће се једним делом, ја то сад не могу да лицитирам и претпоставим колико, преселити штедња у ове државне обвезнице, које су овога пута веома привлачне у смислу улагања, и олакшане технички јер не идете преко брокера", објашњава економиста Зоран Грубишић.

За оне који купе дугорочније обвезнице предвиђена је и могућност наплате пре истека рока.

"То смо предвидели за овај инструмент из разлога што се њиме не може секундарно трговати. Након истека пет година, ако причамо о десетогодишњим обвезницама, може се доћи и превремено наплатити своје обвезнице", каже директор Управе за јавни дуг.

Отишло се и корак даље.

Први пут једна обвезница има и елементе осигурања, јер у случају тешких болести, власник обвезнице у сваком тренутку може подићи уложено уз део камате. Извор: http://www.rts.rs

Go to top