Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул10.10.2017. - НБС: Референтна каматна стопа смањена на 3,5 одсто

10.10.2017. - НБС: Референтна каматна стопа смањена на 3,5 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) данас је референтну каматну стопу смањио са 3,75 на 3,5 одсто, саопштила је НБС.

"Додатним смањењем референтне каматне стопе у условима ниских инфлаторних притисака, НБС пружа додатну подршку кредитној активности и привредном расту", наводи се у саопштењу централне банке.

Како је истакнуто, међугодишња инфлација се од почетка године креће у границама циља и у августу је смањена на 2,5 одсто, а настављено смањење базне инфлације на 1,5 одсто међугодишње, као и инфлационих очекивања како за једну, тако и за две године дана унапред, што указује на то да су инфлаторни притисци и даље ниски.

Додаје се да су негативни ефекти суше на цене хране били мањи од очекиваних.

"У односу на августовску пројекцију, у правцу ниже инфлације делују и ниже увозне цене изражене у динарима и пад премије ризика земље на најнижи ниво од када се прати за Србију. Додатно, фискална кретања су повољнија од очекиваних, што потврђује остварен суфицит на консолидованом нивоу од око два бруто домаћег производа у осам месеци", навела је НБС. Извршни одбор и за наредни период очекује да ће се инфлација кретати у границама циља од три одсто са одступањем плус или минус 1,5 процентних поена.

Процењено је да ће инфлацију успоравати и висока база код цена нафтних деривата, а почетком 2018. и излазак овогодишњих једнократних поскупљења појединих производа и услуга из међугодишњег обрачуна. У средњем року ће у супротном смеру деловати постепен раст светских цена примарних пољопривредних производа и агрегатне тражње у Србији.

Извршни одбор је оценио да кретања на међународном робном и финансијском тржишту и даље карактерише неизвесност, али да је, захваљујући повољним макроекономским изгледима за наредни период, Србија данас отпорнија на потенцијално негативне утицаје из међународног окружења.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 9. новембра. Извор: Бета

Go to top