Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул21.09.2017. Кнежевић: Министарство привреде излази са четири економска закона

21.09.2017. Кнежевић: Министарство привреде излази са четири економска закона

Министар привреде Горан Кнежевић је одржао састанак са привредницима у Привредној комори Србије и најавио доношење четири системска привредна закона, који би требало да буду на дневном реду скупштине до половине новембра.

Реч је о изменама Закона о привредним друштвима и Закона о стечају, Закону о Агенцији за осигурање и финансирање извоза и Закону о технчким захтевима за производе и оцењивање усаглашености.

Кнежевић и председник ПКС Марко Чадеж су одржали консултације са привредницима, члановима УО ПКС о Нацрту измена и допуна Закона о привредним друштвима. Јавна расправа о изменама тог закона почиње 22.септембра.

Присуствовали су председник МК групе Миодраг Костић, власник Мојих брендова Андреј Јовановић, власник Алцо групе Мирољуб Алексић и други привредници.

Кнежевић је рекао Тањугу да је поново дошао у ПКС као кућу привреде, али да је и Министарство привреде дом за привреднике, како би разговарао о свим економским питањима.

“Од актуелних питања, као што је посета мисије ММФ-а, до оних стратешких, а то су законодавне активности које спроводи Министарство првиреде, пре свега, захваљујући ПКС која учествује у јавној расправи са својим сугестијама, примедбама и решењима”, навео је министар привреде.

Кнежевић је истакао да ће сугестије привредника допринети да буде бољи Закон о привредним друштвима.

“Министарство привреде ће ускоро изаћи са четири економска закона, медју којима је и Закон о стечају који је већ прошао процедуру владе и ушао у скупштинску процедуру. Ццекамо да продје јавна расправа за остала три закона, мејду којима су и измене Закона о привредним друштвима, тако да очекујем да почетком или средином новембра ови системски закони буду на дневном реду скупштине”, навео је Кнежевић.

Нагласио је да Министарство привреде слуша оно што говори привреда.

- “Усвојили смо пуно примедби које смо добили од ПКС, а тек почиње јавна расправа за измене Закона о привредним друштвима. Уверен сам да ће привреда оберучке прихватити овај закон и да ће он у великој мери допринети да наша привреда функционише још боље и ефикасније - додао је Кнежевић.

Циљ је да се новим законским решењем усклађеним са правним тековинама ЕУ превазидју проблеми примене неких одредаба постојећег прописа, и поједностави и унапреди пословање привреде, истакнуто је у ПКС.

Министарство привреде у априлу је формирало Радну групу за припрему текста Нацрта закона за измену и допуну Закона о привредним друштвима у чијем саставу су и представници ПКС.

Ццадеж је рекао Тањугу да се тај закон тиче свих привредних друштава, јер дефинише све од оснивања фирми, права акционара и слично односно цео сет који се тиче сваког предузећа.

“И у свом претходном решењу то није био лош системски закон и треба неке ствари унапредити”, каже Чадеж.

Додаје да се на терену мењају околности и да се ПКС труди да законе уреди да буду примењиви и да функционишу на најбољи начин.

“У ПКС, као организација која заступа пре свега приватни сектор, веома смо задовољни што нам су нам представници Министарства привреде и често сам министар гости”, казао је Чадеж.

Он је рекао да увек разговрају о томе шта је то што привреду мучи, шта су још отворена питања и шта министарство може да учини.

Према његовим речима, ПКС је учествовала у изради нацрта измена Закона о привреднм друштвима у радној групи и више од 60 одсто коментара које су привредници доставили министарство је прихватило.

“То говори о томе да функционише дијалог измедју владе, Министарства привреде и привреде и приватног сектора”, нагласио је Чадеж.

Казао је да је данашњи састанак на захтев најзаинтересованијих великих компанија пре него што почне расправа 22. септембра.

Привредници очекују да ће предложене измене пословање учинити ефикаснијим, а привредна друšтва растеретити беспотребних бирократских и административних процедура. (Тањуг)

Go to top