Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул20.09.2017. - НБС: Ограничавају се накнаде за коришћење платних картица на 0,2 и 0,3 одсто

20.09.2017. - НБС: Ограничавају се накнаде за коришћење платних картица на 0,2 и 0,3 одсто

Међубанкарске накнаде за коришћење платних картица биће ограничене на максимално 0,2 одсто од вредности трансакције за плаћања дебитном и 0,3 одсто за плаћања кредитном картицом, а до сада су биле од 1,1 одсто до 2,5 одсто, рекла је данас генерална директорка Сектора за платни систем Народне банке Србије (НБС) Драгана Станић.

Она је на представљању Нарцта закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица у Привредној комори Србије (ПКС) рекла да конкуренција међу картичарским брендовима није утицала на смањење накнада како би то требало да функционише у тржишној економији.

"Уместо да се накнаде снижавају повећањем конкуренције међу картичарским брендовима оне су расле зато што тај трошак не плаћа издавалац картице већ трговац који тај издатак пребацује на цене других услуга које плаћају потрошачи", рекла је Станић.

Примарни циљ новог закона је, према њеним речима, да се ограниче међубанкарске накнаде и да се ускладе с регулативом ЕУ која је недавно смањила те трошкове иако су били нижи него што су сада у Србији.

Додала је да крајњи ефекат тог прописа треба да буде подизање нивоа безготовинског плаћања.

Трговци према предложеним прописима не морају да прихвате картице свих брендова, али морају да прихвате исти бренд картице свих банака. Они су дужни да обавесте потрошаче које картице не прихватају тако што ће ту информацију окачити на врата и поред касе.

Предвиђене су казне за продавце за непоштовање закона од 50.000 до 800.000 динара. Извор: Бета

Go to top