Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул19.09.2017. На сајму у Москви договорени извозни аранжмани вредни више од 17 милиона евра

19.09.2017. На сајму у Москви договорени извозни аранжмани вредни више од 17 милиона евра

На међународном сајму прехране у Москви WорлдФоод компаније из Србије, према првим анализама, договориле су нове извозне послове вредне преко 17 милиона евра. Наступ српске привреде на овој престижној светској манифестацији организовали су ПКС и РАС уз подршку УНДП Србија.

Представници српских компанија, на сајму WорлдФоод који је одржан од 11. до 14. септембра, имали су чак 500 билатералних разговора и састанака са потенцијалним партнерима из Русије и других држава заинтересованих за увоз хране из Србије. Руски федерални и регионални трговински ланци и дистрибутери веома су заинтересовани за производе из Србије почев од кондиторске индустрије, преко месних прерађевина, свежег, смрзнутог и прерађеног програма воћа и поврћа, до разних врста напитака и еко производа, рекао је Дејан Делић, директор представништва ПКС у Русији. Национални штанд Србије посетила је делегација Магнита, највећег руског трговинског ланца чији пласман робе се реализује кроз мрежу од 15 000 продајних објеката. У периоду од 2014. до 2016. године Магнит је из Србије увезао 187 милиона долара прехрамбених производа, а како су оценили менаџери набавке овог ланца сарадња са српским компанијама је стабилна и сигурна без неочекиваних ситуација, додао је Делић. На сајму прехране у Москви учествовало је 1500 излагача из 65 земаља на 23000 м2 изложбене површине. Привредна комора Србије (ПКС), уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, и Развојна агенција Србије (РАС), организовали су наступ 15 домаћих компанија из сектора производње и прераде воћа и поврћа, кондиторских и еко производа, месних прерађевина и пића. Производне и извозне капацитете на сајму у Москви представили су: Агропром Горњи Таванкут, Бахус Параћин, Карнекс Врбас, Ћирић Агро Тител, ЕкоАгри Србија Бела Црква, ГМП Јарменовци, ИТН Група Београд, Јафа Црвенка, Југпром Лесковац, Лучић Група Сомбор, Миракс Аграр Београд, Вино Жупа, ПИК Јужни Банат Бела Црква, Пионир Суботица, Златиборац Мачкат. Штанд су посетили државни секретар Министарства пољопривреде Богдан Игић, специјални саветник министра пољопривреде Предраг Лучић, амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић и одржали састанак са заменицима министра пољопривреде Руске Федерације Јевгенијем Громиком и Јевгенијем Непоклоновим, током којег су договорени наредни кораци у заједничким активностима. Српске фирме су заинтересоване за наступ и учешће на сличним сајамским манифестацијама у Русији, Заједници независних држава, Блиском истоку. Привредна комора Србије уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији и Развојна агенција Србије, ускоро почињу организацију наступа српке привреде на предстојећој, највећој међународној изложби хране у Руској Федерацији - Продекспо 18.

Go to top