Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул18.09.2017. Квалитетна путна инфраструктура убрзава привредни развој

18.09.2017. Квалитетна путна инфраструктура убрзава привредни развој

Добра путна инфраструктура важна је за привредни раст и долазак страних инвеститора, јер је више од 80 одсто страних инвестиција у Србији реализовано непосредно уз Коридор 10 или у близини великих саобраћајница, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на јавној расправи о Нацрту закона о путевима. Ново законско решење треба да омогући да се путеви равномерно одржавају, каже министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

 „За Привредну комору, односно привреду Србије, данашњи скуп представља наставак отвореног конструктивног дијалога који смо успоставили са Владом Србије ради унапређења постојеће и доношења нове регулативе као важног елемента пословне и инвестиционе климе. Предложени нацрт закона још је један корак у реформи и заокруживању регулаторног оквира у овој области”, рекао је Чадеж.

Како је објаснио, предложеним решењима требало би да се отклоне недостаци и неправилности у примени сада важећих прописа, да се прецизније уреде услови и начин управљања, заштите и одржавања јавних путева, од државних до локалних.
То је, истакао је Чадеж, значајно не само за грађевинарство и саобраћај, већ за све сегменте пословања и одрживи раст српске економије. Законска регулатива о путевима усаглашава се са одредбама закона о планирању и изградњи и безбедности саобраћаја, и у домаће законодавство уграђује европске директиве и одлуке, рекао је председник ПКС.

Чадеж је подсетио да су предвиђене инвестиције у инфраструктуру од готово милијарду евра за 2017. годину, већ донеле сасвим мерљиве и видљиве ефекте за српску економију, пре свега кроз послове за грађевинску привреду. Више од 80 одсто страних инвестиција реализовано је непосредно уз коридор 10, или на удаљености од највише 20-30 километара од коридора.
Значај и ефекте изградње и развоја путне инфраструктуре, како је рекао, добро илуструју недавно објављени егзактни подаци WИФО – водећег аустријског института за примењена економска истраживања. Анализа ефеката изградње путева у Аустрији, у периоду од 2001 до 2011. године, показала је да, осим бенефита током градње, које ужива углавном грађевинска индустрија, највеће дугорочне користи ових улагања долазе са почетком коришћења  саобраћајница. Изградња путева током 2000-тих година, допринела је више од 10 одсто расту запослености у аустријским регионима кроз које су пролазиле нове саобраћајнице.

Вредност свих послова у путарској привреди, укључујући изградњу и одржавање, близу је десет милијарди евра, рекла је Зорана Михајловић, потпредседница владе и ресорна министарка.
„Покренули смо процес реформи у путној привреди и овај закон треба да нам омогући и одрживост путарских предузећа. То значи да нећемо више долазити у ситуације у које често долазимо, да имамо нерешено земљиште, да не можемо да градимо путеве кроз насељена места, јер немамо оно што нам је неопходно од документације“, рекла је Михајловић. Посебна тачка у овом закону јесу јасно одређени критеријуми шта је која врста одржавања.
„Показало се у претходних 20 година да када одржавате путеве онда одједном имате различите критеријуме у различитим деловима Србије“ указала је Михајловић.

Чадеж и Михајловић позвали су учеснике јавне расправе да својим предлозима и сугестијама допринесу доношењу што квалитетнијег закона који ће омогућити бржу и ефикаснију градњу, сигурније финансирање и бољу заштиту и одржавање наших путева.
У јавној расправи учествовали су привредници, представници републичких, покрајинских институција, локалне самоуправе, стручне јавности. (ПКС)

Go to top