Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул18.09.2017. - Министарка: Нови закон омогућиће легализацију путева у Србији

18.09.2017. - Министарка: Нови закон омогућиће легализацију путева у Србији

Министарка грађевинрства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић је данас изјавила да ће нови закон о путевима омогућити легализацију целокупне путне мреже у Србији, која сада има нешто мање од 10 одсто легализованих саобраћајница.

"Многи путеви нису легализовани до краја јер у претходном закону није постојала могућност да се то уради. Сад то више неће бити могуће. Нови закон омогућиће и да путна предузећа буду економски одржива, а путна привреда снажна", казала је министарка у Привредној комори Србије (ПКС), на почетку јавне расправе о Нацрту закона о путевима.

По њеним речима, циљ закона је да се сва путна мрежа равномерно одржава, да постоје јасни критеријуми на који начин и колико се инвестира у одржавање, да се омогући изградња пратеће саобраћајне инфрструктуре, попут тротоара, што због дугих и компликованих процеса експропријације по важећем закону није могуће.

Михајловић је истакла да је вредност свих послова који су сада у току у домаћој путној привреди, и око изградње и око одржавања саобраћајница, око 10 милијарди евра.

Председник ПКС Марко Чадеж прецизирао је да би новим законским решењима требало да се отклоне недостаци и неправилности у примени прописа, да се прецизније уреде услови и начин управљања, заштите и одржавања јавних путева од државних до локалних, посебни услови изградње и реконструкције, извори и начин финансирања радова на путној мрежи, инспекцијски надзор.

Он је навео и да се предложеним изменама регулатива о путевима усаглашава са одредбама закона о планирању и изградњи и о безбедности саобраћаја, и у домаће законодавство уграђују европске директиве и одлуке у овој области.

Чадеж је истакао да је путна инфраструктура важна за долазак нових инвеститора.

"Од око 50 фабрика, колико је прошле године отворено у Србији, више од 80 одсто је у непосредној близини главних саобраћајница, или 20 до 30 километара од главних коридора", казао је он.

Чадеж је навео да је у Аустрији анализа ефеката изградње путева од 2001. до 2011. године показала да је, поред користи за грађевинску индустрију, највећа корист била од изградње предузећа, индустријских зона, тржних и логистичких центара дуж путева.

"Изградња путева током 2000-тих година, допринела је више од 10 одсто расту запослености у аустријским регионима кроз које су пролазиле нове саобраћајнице. У тим крајевима, на удаљености од само осам километара од новоизграђених аутопутева, отворено је 22.000 до 24.000 нових радних места", рекао је он и додао да је захваљујући тим путним инфраструктурним пројектима настало око четири одсто свих нових радних места у Аустрији. 

У јавној расправи у ПКС учествовали су привредници, представници републичких и покрајинских институција, локалне самоуправе, стручњаци. Извор: Бета

Go to top