Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул14.09.2017. Више контрола инспектора у борби против сиве економије

14.09.2017. Више контрола инспектора у борби против сиве економије

Секретар за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић изјавио је данас да би инспекције требало да повећају број контрола над нерегистрованим привредним субјектима и да се више баве сивом економијом.

Малиновић је новинарима уочи сусрета привредника са инспекторима рекао да би требало да се успостави и квалитетнија сарадња између инспекцијских органа и тужилаштва и судова.

Наводећи да сада има нешто више од 300 пријава против нерегистрованих субјеката и да би то требало повећати на више од 10.000 или 20.000, Малиновић је рекао да би с друге стране требало смањити број контрола над легалним субјектима.

Он је прецизирао да је извршено око 170.000 контрола од стране свих инспекцијских органа над легалним субјектима, додајући да би то требало смањити на 100.000 како би се привреда растеретила.

“Више од шест контрола годишње има просечан привредни субјекат и за њих троши више од две радне недеље на сарадњи са инспекцијским органима”, рекао је Малиновић.

После доношења новог Закона о инспекцијским службама број запослених на “црно” се смањио, рекао је Малиновић и додао да су обим пореза и доприноса на зараде главни разлог због чега се радници не пријављују.

“Уколико бисмо смањили пореско оптерећење свакако да бисмо мотивисали привреднике да прелазе у легално пословање ”рекао је он.

ПКС, каже, очекује да иснпекцијски органи делују превентивно и да буду сервис привреде, те да легалним привредним субјектима помогну да обављају своје пословање. (Танјуг)

Go to top