Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул11.09.2017. Иницијатива привредника за измену постојеће регулативе

11.09.2017. Иницијатива привредника за измену постојеће регулативе

Од јуна до краја августа ове године Привредна комора Србије прикупила је 60 иницијатива привредника за измену постојеће регулативе и доношење нове у складу с потребама привреде, које су се овога пута нашле у новој кварталној анализи.

"Квалитет тих иницијатива је у томе што нису производ теоријских, канцеларијских или институтских анализа, већ потичу из праксе, од привредника који их примењују", указује председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, додајући да су оне прикупљене и усаглашене кроз систем 17 регионалних парламената у које су привредници сами за своје представнике изабрали власнике и менаyере чак 685 компанија, и кроз гранска удружења ПКС-а, у чијем раду активно учествује 1.577 компанија.

Челник ПКС-а је прикупљену анализу симболично предао председници  Владе Србије Ани Брнабић, која је позвала привреднике да у предстојећем периоду интензивних законодавних активности Владе искористе могућност да погледају предлоге закона и изнесу своје ставове и сугестије пре него што уђу у процедуру усвајања.

"Циљ нам је да направимо још боље пословно окружење у Србији да би фирме могле ширити пословање и запошљавати нове људе", нагласила је Ана Брнабић. –Боље пословање и веће запошљавање су циљ Владе Србије и свакако један од најважнијих приоритета. Добро је да имамо стални дијалог, који је у протеклом периоду резултирао тиме да припремимо око 25 подзаконских аката и уредби, да би привреда лакше и боље пословала.

"На том послу настављамо да радимо заједно", каже Брнабић.

Привредна комора Србије је иницирала и процес прикупљања коментара и сугестија на Закон о заштити конкуренције да би дала допринос у изради новог текста тог акта. Последња усвојена иницијатива ПКС-а односи се на измене и допуне Правилника о садржини документације која се подноси уз захтев за издавање дозволе за увоз, извоз и транзит отпада, које су ступиле на снагу пре неколико дана. Тиме је одблокиран поступак издавања увозних дозвола за неопасни отпад и тако спречена огромна штета која је могла бити проузрокована заустављањем производње у фабрикама.

Иначе, институт кварталне анализе примене прописа, попут овог који је предат српској премијерки, установљен је Законом о привредним коморама као нови механизам комуникације ПКС-а и Владе Србије. Кварталне анализе примене прописа од значаја за привреду ПКС припрема и периодично доставља Влади Србије. (Дневник)

Go to top