Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април27.06.2017. Чадеж: Сваки долар у туризму доноси још 3,2 долара

27.06.2017. Чадеж: Сваки долар у туризму доноси још 3,2 долара

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је да туризам има велики утицај на раст бруто домаћег производа и да према истраживањима сваки долар потрошен у туризму доприноси или иницира потрошњу још 3,2 долара у економији једне земље.

- Од укупног броја, 55.000 људи, директно запослених у туризму и угоститељству Србије само се петина заиста и школовала за те послове, а да бисмо одговорили на нове светске захтеве неопходно је да томе прилагодимо и наш образовни систем и обезбедимо одговарајуће образовне профиле - навео је Чадеж.

Он је рекао да ће због сарадње са Универзитетом Модул из Беча, од октобра запослени у туризму Србије с факултетском дипломом моћи да похађају МБА програм идентичан оном по коме се образују студенти у Аустрији.

Помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо рекла је да је потенцијал туризма у Србији недовољно искоришћен, а да би могао да допринесе решавању и крупних економских питања.

- Ми имамо доста амбициозне планове, да до 2020. године остваримо 9,6 милиона ноћења што се може постићи квалитетном едукацијом - истакла је Пинџо.

Она је додала да су рађени различити пројекти и програми подршке усмерени у правцу побољшања образовања јер, како је навела "нема успешног туризма без квалитетних кадрова".

Генерални менаџер хотела Марриот Роберт Гашер казао је да Србија има велики потенцијал у туризму, али да га треба унапредити.

- Битно је да се кроз учење и ради и стиче искуство у пракси, јер је за будуће менаџере важно да се суочавају са реалним тешкоћама - рекао је Гашер.

Универзитет Модул из Беча је у Аустрији међу водећим приватним образовним институцијама.

Његов оснивач је Привредна комора Беча. Образовни систем у туризму треба прилагођавати глобалним променама како би се боље користио његов потенцијал и јачала туристичка привреда, рекао је професор Модул универзитета из Беча Флоријан Аубке.

Он је на предавању "Ново доба у туризму" које је одржано у ПКС-у рекао да је високо образовање у туризму претрпело велике промене на глобалном нивоу и да су велике шансе да вештине које се данас уче, у будућности неће постојати.

- Треба инсистирати на учењу студената меким вештинама као што су флексибилност, прилагодљивост, сарадња, јер је то нешто што ће увек бити потребно - истакао је Аубке.

 

Извор: Блиц

Go to top