Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април23.06.2017. Аустријска привреда веома заинтересована за Србију

23.06.2017. Аустријска привреда веома заинтересована за Србију

Председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл истиче да је аустријска привреда веома заинтересована за Србију, као и да је Привредна комора Србије (ПКС) за веома кратко време успела да постане успешна и утицајна пословна организација, у којој су српски привредници добили значајну подршку.

Веома смо заинтересовани за сарадњу са српском привредом. Аустрија и Србија су географски веома близу, готово суседи. Авионом из Беча до Београда стиже се за 45 минута, док ми је из Беча до мог родног Линца колима потребно три пута више времена”, казао је он у изјави Тањугу.

Лајтл је истакао да, као чланице европске породице, привредне коморе две земље имају много заједничких интереса и добру сарадњу. То поверење се, каже, преноси и на привреду што је веома важно за инвестиције.

"Много је српских предузећа која су инвестирала у Аустрији и доста аустријских фирми која су улагала у Србију. Реч је о добрим инвестицијама. То говори о међусобном поверењу'', констатује први човек аустријске привреде.

Лајтл је подсетио на успешне активности ПКС на законодавном плану које су резултирале усвојеним иницијативама привредника за побољшање услова пословања, на дигитализацију коморских сервиса, рад на увођењу дуалног образовања које младима отвара нове пословне шансе и подршку извозу и промоцији српских компанија и производа у свету.

То, како је оценио, отвара одличне перспективе за српску привреду. 

На питање шта ПКС, по узору на Привредну комору Аустрије, може да учини како би Србију учинила извозно оријентисаном земљом, да би српску привреду још боље умрежила са међународном пословном заједницом и још боље позиционирала на иностраном тржишту, Лајтл је констатовао да је ПКС на добром путу.

''ПКС је активна у Европи, присутна је и у Шангају, Дубаију.... на многим другим пословним дестинацијама у свету. Предузети толико корака у тако кратком року велики је успех. Аустријанци су тај посао почели после Другог светског рата, а данас наша спољнотрговинска мрежа има 110 тачака у свету. Уверени смо да ће Србија то успети да уради много брже од Аустрије и да ће у томе бити успешна“, изјавио је Лајтл.

Говорећи о будућој сарадњи привредних комора Аустрије и Србије, о томе како аустријска комора може да помогне ПКС да буде још снажнија и утицајна, Лајтл је рекао да је ПКС већ данас веома важна и да је на курсу модернизације, интернационализације, нових технологија, унапређења образовања и квалификација младих људи. 

"То су све важне ствари које морају да раде коморе, да би помогле политици да оствари циљеве, да грађанима и земљи буде боље. Више посла, боље образовање, боље квалификације, доносе и боља примања, а када је више запослених и кад су веће плате, онда и држава убира више пореза. Све је то повезано", нагласио је он

Даље кораке у реформи и модернизацији, по Лајтлу, ПКС мора сама да дефинише, јер она боље зна шта је Србији потребно.

"Поносни смо и што смо на делу тог пута, могли да помогнемо Привредној комори Србије нашим искуством. Ми ћемо радо и убудуће преносити сва наша искуства у области образовања, оснивања фирми, дигитализацији и интернационализацији, али и ми можемо доста да научимо од Србије", закључио је Лајтл.

На констатацију да у Аустрији постоји много српских привредника који могу да буду мост између две привреде и земље и питање како додатно ојачати сарадњу и међусобне инвестиције, Лајтл је казао да је председник ПКС предложио формирање пословног савета.

''Привредна комора Аустрије ће подржати и спровести све пројекте који могу допринети продубљењу даље сарадње, поверења, размени информација и реализацију заједничких пројеката'', казао је он.

Упитан да ли је тајна успеха аустријске привреде успешно дуално образовање, Лајтл је рекао да не постоји само једна тајна, али да је образовање важна карика.

Без одговарајућих квалификација и стручне радне снаге не може бити квалитетних производа и услуга. Без квалитета немогуће је освојити купце, потрошаче било било где у све, указао је први човек аустријске коморе.

Лајтл, који је у понедељак у Бечу разговарао са председником српске коморе Марком Чадежом, изразио је уверење да је ПКС, по питању дуалног образовања, учинила најбоље што је могла и да ће у наредном периоду предузети многе даље кораке који ће унапредити стање.

Извор: Танјуг

Go to top