Ви сте овде: HomeАктуелности2016 Децембар05.01.2017. - НБС: Ниска инфлација, стабилан курс и стране инвестиције у 2017. години

05.01.2017. - НБС: Ниска инфлација, стабилан курс и стране инвестиције у 2017. години

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изразила је уверење да ће у економском смислу 2017. годину у Србији карактерисати ниска инфлација, стабилан девизни курс и добар прилив страних директних инвестиција.

"Инфлација у Србији је и у претходне три године била ниска и стабилна и кретала се на нивоу од око два одсто годишње. Према нашим пројекцијама, раст цена ће се током 2017. године кретати у границама новог, нижег циља", рекла је Јоргованка Табаковић у интервјуу за Вечерње новости.

Према њеним речима, НБС ће и у наредном периоду настојати да очува релативну стабилност на домаћем девизном тржишту, уз најмање трошкове.

"Што се тиче страних директних инвестиција, наша конзервативна процена је да ће њихов прилив у овој години бити на сличном нивоу као у претходне две, што ће бити више него довољно да се покрије текући дефицит платног биланса", рекла је она.

Гувернерка је оценила да је НБС кроз очувану ценовну и финансијску стабилност отворила пут за снажан пад каматних стопа на динарске кредите.

"Од јануара 2015. до новембра 2016. просечне каматне стопе на готовинске динарске кредите смањене су са 18,3 на 11,3 одсто. Смањене су и каматне стопе на стамбене динарске кредите са 15,3 на 5,5 одсто. Очекујемо да раст поверења у дугорочну одрживост постигнутих резултата додатно подстакне здраву конкуренцију међу банкама, са позитивним ефектима на њихову понуду", рекла је за Новости гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. Извор: Бета

Go to top