Ви сте овде: HomeАктивности Коморе22.12.2017. - ОДРЖАН СЕМИНАР " ПРИПРЕМЕ ЗА ПРВИ ИЗВОЗ"

22.12.2017. - ОДРЖАН СЕМИНАР " ПРИПРЕМЕ ЗА ПРВИ ИЗВОЗ"

У склопу својих активности усмерених ка интернационализацији привредних  друштава која се баве производњом здраве хране као и привредних друштава из других привредних сегмената а имају намеру или се већ баве извозом, ПКС Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа Пожаревац у сарадњи са Агрокластером ХОМОЉЕ, а уз подршку Развојне агенције Србије организовала је семинар посвећен упознавању са основним елементима извозног процеса на тему:

                                                          ПРИПРЕМЕ ЗА ПРВИ ИЗВОЗ

Семинар је одржан у петак, 22. децембра 2017. године у хотелу Феникс у Пожаревцу а носилац активности одржавања семинара је Агрокластер Хомоље .

Presentation1

 Овај семинар је примарно био намењенапредузетницима и привредним друштвима  која немају довољно искуства са процесом извоза а циљу унапређења капацитета регионалних предузећа.

 О значају  семинара  и о раду самог Агрокластера Хомоље присутнима је говорио господин Рајко  Средановић  председник  Управног одбора Агрокластера Хомоље.

Presentation2

 Госпођа Слободанка Јаћић, кластер менаџер Агрокластера Хомоље представила је пројекте који су одобрени овом Агрокластеру и подржани од стране Развојне агенције Србије.

Поред господина Средановића и госпође Јаћић у раду семинара су учествовали:

Директор Куће кластера Ниш и члан Борда директора  TCI мреже из Барселоне,  др Данка Милојковић, која је говорила о значају удруживања и формирања кластера као начина стварања економски снажнијих ``играча`` на иностраном тржишту, обзиром да мали произвођачи немају ни довољно капацитета, али ни стручне радне снаге да би се самостално појавили као извозници.

Испред куће Bizconnect7 doo из Београда, о доношењу одлуке о извозу, тј. да ли је привредно друштво или предузетник спремно за извозни подухват, утицају на интернализацију привредних друштава и њихово пословање, значају планирања, припреми за извоз (производ, пут до тржишта, понуда), о логистичкој подршци, сертификацији као и о саветима из праксе (Супериор из Велике Плане, Бакина тајна и сл.) говорио је господин Божидар Качунковић.

О пратећој документацији и пословима шпедитерских кућа као важних пратилаца у процесу извоза говорила је госпођа Ирена Михајловић из шпедитерске куће Шпедекс из Пожаревца.

Семинар је трајао од 11-15 часова.

Go to top