Ви сте овде: HomeАктивности Коморе28.03.2017. – Одржана презентација Активних мера запошљавања у 2017. години

28.03.2017. – Одржана презентација Активних мера запошљавања у 2017. години

Дана 28.03.2017. године ПКС – Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа у сарадњи са Националном службом за запошљавање - Филијала Пожаревац организовала је презентацију Активних мера запошљавања у 2017. години.

Picture3

 

Привредна комора Србије и Национална служба за запошљавање потписале су у јануару месецу ове године Споразум о сарадњи са циљем развоја људских ресурса и повећања запослености. Резултати Анкете послодаваца 2016/17. и подаци о незапосленима на евиденцији НЗС укрштени су са резултатима истраживања које је ПКС преко својих регионалних комора, у сарадњи са општинама и градовима, спровела ради прикупљања података о потребним и дефицитарним кадровима у складу са потребама привреде и локалним плановима привредног раста и развоја. Највећи подстицај новом запошљавању, током будућег периода, требало би да буде прилагођавање образовног система потребама привреде – дуално образовање.

Picture1

 

Стопа запослености крајем прошле године износила је 45,5 одсто док је стопа незапослености износила 13 одсто. Циљ Владе Србије је да до краја ове године стопа незапослености буде 10,5 одсто а начин да се то постигне је  развој предузетничког духа и унапређење квалитета радне снаге.

Национална служба за запошљавање је објавила низ јавних позива и конкурса за реализацију активних мера запошљавања.  Акционим планом запошљавања који је усвојила Влада Србије, за ове намене је издвојено 2,8 милијарди динара из средстава Националне службе за запошљавање и још додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

Picture4

 

НСЗ има за циљ  да амбијент у којем се људи запошљавају, постане  видљивији, бољи и једноставнији, а наставља да олакшава услове за послодавце који запошљавају, тако што су  повећани износи подстицаја за око 20 посто за поједине категорије незапослених.

У име НСЗ Филијала Пожаревац о услугама и подстицајима за послодавце говорили су:

Гроздана Ненадовић – Начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере (тема: посредовање, селекција лица, конкурси за запошљавање особа са инвалидитетом )

Бобан Милошевић – Организатор образовања одраслих (тема:  програми обука на захтев послодаваца )

Пуриша Митровић – Организатор програма запошљавања (тема:  опремање радних места-програми запошљавања, самозапошљавања)

Презентацији су присуствовала привредна друштва и предузетници Браничевског и Подунавског управног округа и представници локалних медија.

Go to top