Ви сте овде: HomeАктивности Коморе01.01.2017. - Од данас обавезно чланство у ПКС, чланарина јефтинија

01.01.2017. - Од данас обавезно чланство у ПКС, чланарина јефтинија

Београд -- Сви привредници и предузетници у Србији су по закону  дужни да од ове године плаћају коморску чланарину, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Како је рекао Чадеж, чак три четвртине ослобођено је те обавезе, док ће остали убудуће плаћати знатно мање износе него по досадашњем обрачуну

Досадашњи модел који се заснивао на издвајању 0,19 одсто од бруто зарада запослених, како је оценио Чадеж, био је неодржив и представљао велики трошак за привреду због износа чланарине, али и зато што су је фирме плаћале на више места - и републичкој и покрајинској и регионалним, односно градској комори на чијем подручју послују.

"Да привреду не бисмо оптеретили предложили смо да се чланарина од 1. јануара ове године одређује према економској снази чланица, односно њиховом пословном приходу. За оне најмање и најслабије чланство ће бити бесплатно. Фирме којима је потребна подршка да расту и развијају плаћаће симболичне износе, а велике компаније, разврстане у више група, према својој јачини, издвајаће веће износе, али ће они бити и до двадесет три пута мањи него што би плаћале по досадашњем обрачуну", објашнио је Чадеж у интервјуу за агенцију Бета.

Истовремено, у јединственом коморском систему који почиње да функционише у овој години, привредници ће, како је истакао, плаћати једну чланарину – у заједничку коморску касу.

Плаћања чланарине биће ослобођени сви предузетници, новоосноване (стар-ап) фирме у прве две године пословања и још 70.000 микро и малих предузећа са пословним приходом до 20 милиона динара, навео је Чадеж.

Фирме које имају годишњи пословни приход од 20.000 до 300 милиона динара месечно плаћаће 300, а годишње 3.600 динара, компаније са приходом од 300 до 600 милиона динара имаће месечну чланарину 600 динара, што је годишње 7.200 динара, док ће оне са приходом од 600 милиона до милијарду динара издвајати 20.000 динара месечно, односно годишње 240.000.

За компаније са пословним приходом од једне милијарде до 2,5 милијарди месечна чланарина ће бити 80.000 динара а годишња 960.000, док ће издавајања за коморску касу највећих компаније чији приход прелази 2,5 милијарди динара месечно износити 185.000, а годишње 2,2 милиона динара.

"Једна компанија из прерађивачке индустрије која припада групи фирми са највећим пословним приходом, коморском систему (ПКС и регионалним коморама) 2015. године уплатила је 17.747.000 динара, а по новом обрачуну плаћаће осам пута мање или 2,2 милиона. Можда је још очигледнији пример банке која има експозитуре по целој Србији и припада категорији предузећа са највишим приходом која је по старом систему на више места плаћала 200.000 евра годишње, а убудуће ће плаћати 18.000 евра годишње или 11 пута мање", рекао је Чадеж

Нови модел обрачуна чланарине, истакао је Чадеж, установљен је у консултацијама са привредом, а усвојила га је Скупштина Привредне коморе Србије на предлог Управног одбора у који су ове 2016. године ушле реномиране компаније као што су Сименс, Лафарж, Штада, Моји брендови, МК група, Нордеус…

"Колику ће чланарину плаћати, како ће се она обрачунавати, убудуће ће одлучивати сами привредници организовани у своје парламенте, а Комора је ту да буде њихов сервис", казао је Чадеж.

Сваки привредник, како је објаснио, имаће право да буде биран и да бира чланове регионалних парламената, који ће делегирати своје представнике у Скупштину ПКС. Избори за парламенте привредника биће расписани најкасније до краја фебруара, а већ у мају требало би да буду изабрани нови органи јединственог коморског система у којима ће привредници одлучивати о свим питањима битним за функционисање коморе, укључујући и висину чланарине.

То значи, по речима Чадежа, да ће моћи и да промене или коригују садашњу одлуку о висини чланарине.

Како је додао, одлука да се не оптерети привреда, посебно почетници у бизнису и фирме које се тек развијају, смањиће приходе коморе за трећину.

На питање како ће Комора наплатити чланарину од оних који одбију да је плаћају, Чадеж је објаснио да се, од 1. јануара 2013. године, када је укинуто обавезно чланство, из ПКС званично ишчланило само три одсто фирми.

"Оне фирме које су остале чланови а нису уплаћивали чланарину, Комора није процесуирала и убудуће ће и о таквим ситуацијама одлучивати сами привредници – чланови Комисије за надзор обрачуна и наплату чланарине при Скупштини ПКС", рекао је Чадеж.

Циљ ПКС-а је, према његовим речима, да привредници сами препознају интерес да плаћају чланарину, да за њу добију најадекватну услугу.

"Радимо на томе да привреди обезбедимо што боље и корисније пакетеуслуга, да комора привреднике мање кошта а даје им више. Циљ је да у 2017. години створимо још ефикаснију и флексибилнију организацију, која ће бити јефтинија и која ће привредницима, за чланарину, доста нижу од досадашње, пружити више, квалитетније и боље услуге у јединственом систему на територији целе земље", казао је Чадеж

Нови закон о коморама, обавезно чланство и јединствени коморски систем, указао је Чадеж, привреди доносе већи утицај на креирање регулаторног оквира и ефикасније коморске сервисе.

"Комора је добила право да даје мишљење на предлоге привредних закона и обавезу да ради кварталне анализе ефеката прописа које доставља влади. Законско чланство унапредило је репрезентативност коморе, омогућило јој да заступа целу привреду, да балансира интересе свих њених делова и пред државу излази са јединственим, усаглашеним ставом", казао је Чадеж и навео да је ПКС ове године учествовала у 60 радних група за израду нових и измене постојећих закона и других прописа.

Неко ко ће плаћати само 300 динара месечне чланарине, истакао је Чадеж, од Коморе већ данас посредством Бизнис инфо сервиса добија одговор на свако питање за највише 48 сати, правне и финансијске савете из домена пореског законодавства, радних односа, катастра, помоћ у припреми и разради бизнис планова, аплицирању за средства код финансијских институција, повезивање са пословном партнерима у земљи и иностранству, едукацију за примену регулативе, усвајање европских стандарда. Извор: Б92

Go to top