Ви сте овде: HomeАктивности КомореОдржан XI Сајам етно хране и пића у Београду

Одржан XI Сајам етно хране и пића у Београду

Под покровитељством Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине Владе РС, Града Београда и Привредне коморе Србије, а у организацији Београдског сајма и Савета Сајма етно хране и пића, Регионална привредна комора Пожаревац је организовала заједнички наступ произвђача хране и пића произведених по традиционалној рецептури са подручја Браничевског и Подунавског округа на једанаестом Сајму етно хране и пића оджаном у Бeограду од 23-26. новембра 2016. године.

Циљ одржавања овог Сајма јесте, пре свега промоција најквалитетних производа и поизвођача и метода презентације и  продаје кроз оцењивање, тј. афирмацију традиционалних производа као прворазредног тржишног и извозног артикла и битног елемента туристичке понуде, повећање броја производа са заштићеним географским пореклом и  низ других предности које пружа овакав начин промовисања.

Регионална привредна комора Пожаревац је, готово од самог почетка постојања овог Сајма препознала значај промоције малих произвођача и у том циљу из године у годину се трудила да на заједничком простору окупи што већи број пољопривредних произвођача који на мануфактурни начин производе здраву храну и нуде тржишту, које је  све  више заинтересовано за ову врсту производа.

По први пут ове године на  штанду Регионалне привредне коморе Пожаревац  један од излагача је и ПД „Супериор“из Велике Плане, познат по производњи квалитетних материјала за даљу биљну производњу (садни материјал) што  је била добра прилика да и произвођачи који већ имају готов производ могу на лицу места да се упознају са широким асортиманом семена и садница воћака и можда почну набављати од овогпроизвођача базу за свој финални производ.

Поред Супериора, на штанду Регионалне привредне коморе традиционално су  наступили изглагачи из општине Жагубица (ПЧЕЛАРСКА ЗАДРУГА  „ХОМОЉЕ МЕД“ ЖАГУБИЦА,  АСОЦИЈАЦИЈА ЗА РУРАЛНИ РАЗВОЈ ХОМОЉА ЖАГУБИЦА, МЛЕКАРА „ХОМОЉКА МЗ” ИЗВАРИЦА , ПГ СРБИЦА И ЗОРАН НИКОЛИЋ, КРЕПОЉИН, ПГ МИЛОСАВА ГРОЗДИЋ  ЖАГУБИЦА, ПГ АЛЕКСАНДАР СТОЈАНОВИЋ,  ЈОШАНИЦА и  СЗТР „БОНИТАС” ЖАГУБИЦА ), општине Кучево (ПГ Драгослав Милић, Церемошња,  ПГ Живорад Јовановић, Каона-Потајница, Удружење воћара „МИX ФРУИТ“ Нересница, Пруна  д.о.о., Клење-Вуковић,  Пекара „Ноћ и дан“, Кучево, ПГ Станиша Павловић, Волуја),  два излагача са подручја Пожаревца и то: Пчеларско газдинство Коста Лекић из Пожаревца и  ПГ МИРКО ПЕРИЋ-ФУНГИ КИНГ,  ПЕТКА, КОСТОЛАЦ),  представник општине Смедеревска Паланка „Лицидерско срце“. Треба напоменути да је на штанду Регионалне привредне коморе као излагач се појавило и ПД  NATURAL FOOD  из  Суваје,  општина Блаце ), што само говори о значају организованог наступа на овој манифестацији.

Излагачи су на  Сајму,  поред пословне посете имали прилику да своје производе и продају, а такође су конкурисали и за Дипломе и Специјална признања Етно храна и пиће-робна марка из Србије чиме су потврдили квалитет својих производа.

Добитници признања са подручја Браничевског и Подунавског округа су:

Диплома  „Етно храна и пиће-робна марка из Србије“за:

Вино од вишње: „Пруна“ д.о.о. Вуковић-Кучево;

Слатко од шумских јагода: ПГ Милосава Гроздић, Жагубица;

Медени крем: Пчеларско газдинство Фунги Кинг Петка-Костолац;

Изворна погача: Земљорадничка задруга Азања из Азање;

Специјанлно признање „Етно храна и пиће-робна марка из Србије“за:

Сељачка хомољска проја: СЗТР „Ноћ и дан“ Кучево,

Хомољска весела туршија: ПГ Милосава Гроздић, Жагубица,

Ракија са травама „Благослов“: Чалеx, Петровац на Млави,

Багремов мед, Ђорђевић Добрица, Лопушник-Петровац на Млави

 

Go to top